Goduje 31. oktobra

Sv. Angel Akrijski

duhovnik

(1669 – 1739)

Mladost

Rojen je bil leta 1669 v Acriju, Italija. Starši so bili revni, toda bogati v krščanskih pobožnostih. Pri krstu je dobil ime Luka Anton. Kot otrok je Luka klečal pred Marijino sliko na nekem zrnju. Mati je opazila, da mu je to klečanje na samih kolenih povzročilo tudi nemalo bolečin. Medtem je dvakrat videl to sliko vso v sijaju in obkroženo z žarki, zaradi česar je bil ves prevzet in ohrabren. Že od prvih let svojega otroštva je imel znake svetosti, odgovarjajoč na Božjo milost.

Nenehna molitev

Po mladostnih letih se je čutil poklicanega za življenje v samostanu. Dneve je preživljal v nenehni molitvi; ure in ure je klečal v cerkvi pred tabernakljem, potopljen v premišljevanje Jezusovega trpljenja. Od časa do časa so se vračale skušnjave, da zapusti kapucinsko življenje. Ko je bil izmučen od strahovitih napadov hudobnega duha, se je umaknil v svojo skromno sobico, jokal pred podnožjem Križanega in klical: Pomagaj mi, Gospod! Ne morem več prenašati.

Znameniti pridigar

Ko je končal leto preizkušnje in dobil ime Angel iz Akrija, je postal duhovnik in najznamenitejši pridigar južne Italije za zakrknjena srca. Neutrudno je prepotoval velik del južne Italije, pridigal in se s silno vnemo boril proti vsakovrstni samovolji in izkoriščanju, grajal pokvarjene običaje, dvignil glas proti knezom, branil pravice ljudstva, preživel mnoge ure v spovednici. Imel je dar čudežev in prerokovanja. Umrl je leta 1739 v Akriju. Takoj so začele prihajati množice na grob.