Goduje 13. avgusta

Bl. Marko iz Aviana

duhovnik

(1631 – 1699)

Mladost

Rojen je bil leta 1631 v Avianu. Pri sv. krstu so mu dali ime Karel Dominik. Pobožna mati je imela Karla še posebej rada zaradi ljubezni do revnih dečkov in njegove pobožnosti. Ko je imel tri leta, ga je videla v zibelki vsega v svetlobi, ki ni izhajala iz naravnega vira. Karel je začel hoditi v šolo k očetovemu stricu, ki je bil župnik. Rad je romal v Marijino svetišče. Starši so ga vpisali v jezuitski kolegij v Gorici. Tu je dobil odlično izobrazbo. Postal je tudi član Marijine kongregacije.

Pridiganja in čudežna ozdravljenja

Vstopil je v kapucinski samostan in prejel ime  Marko iz Aviana. Kot duhovnik je včasih pridigal tudi do osemkrat na dan. S svojim blagoslovom je ozdravil redovno sestro, ki je  bila 13 let mrtvoudna. Sledila so še druga čudežna ozdravljenja, vračal je vid slepim, sluh gluhim, zapovedal je pohabljenim, naj odvržejo bergle, hromim je velel, naj vstanejo in hodijo. Leta 1683 je turški sultan Mohamed IV. napadel avstrijsko deželo, da bi iz Dunaja naredil glavno mesto turškega cesarstva.

Bitka s Turki

Veliki vezir Kara Mustafa je s 150 tisoč Turkov prišel pred Dunaj. Cesar Leopold I. je z zaupanjem poklical patra Marka. Nabrali so 70 tisoč vojakov. Prišel je 12. september 1683. Ob zori je Marko maševal, ministrirala sta mu Poljski kralj in sin Jakob. Bitka je bila kratka. Medtem ko je Marko držal dvignjen veliki križ, se je kralj Sobjeski z največjim pogumom prebijal proti šotoru Kara Mustafa. Ta je prestrašen s trombo dal znak za umik. Turška vojska je vse zapustila in zbežala.