Goduje 19. maja

Sv. Krišpin Viterbski

brat laik

(1668 – 1750)

Mladost

Rojen je bil 13. novembra 1668 z imenom Peter Fioretti, v mestu Viterbo. Ko je bil star pet let, ga je mati peljala na bližnjo Marijino Božjo pot. Z njim je pokleknila pred Marijino podobo, ga posvetila Mariji in mu takole govorila: »Glej, na sliki je Božja Mati. Ona naj bo tudi tvoja mati, ljubi jo z vsem srcem! Jaz sem te njej darovala.« Te besede si je Peter dobro zapomnil in je vse dni svojega življenja Marijo prisrčno ljubil, jo vneto častil, jo kot njen otrok imenoval Moja Gospa.

Čevljarski obrtnik postane kapucin

Z veseljem in z gorečnostjo je ministriral pri sv. maši. Za to ni hotel vzeti nobene nagrade. Izučil se je za čevljarskega obrtnika. Ko je bil star 25 let, je videl pri procesiji kapucinske novince, kako so hodili zbrano in pobožno. Začutil je željo, da bi tudi on postal kapucin, v prepričanju, da bo tako lažje ostal ves v Bogu. Seznanil se je z njimi in prosil za sprejem v kapucinski red. Bil je sprejet 22. julija 1693 v Rimsko kapucinsko provinco kot brat laik. Pri zaobljubah so mu dali ime Krišpin.

Med ljudmi

Kot preprost in srčno vesel kapucinski brat je deloval kot kuhar, bolničar, sadjar in vrtnar. Ljudje so se veselili srečanja z njim. Služil je oslabelim, bolnim, neporočenim materam, družinam v stiski in obupnim. Vsak dan je obiskoval zapornike, jih zagovarjal in rotil stražarje, naj spoštujejo njihove pravice. Prinašal jim je kruh in druge dobrine in še druge spodbujal k takšni dobrodelnosti. Umrl je 19. maja 1750, ko je bil star 82 let, od pljučnice v samostanu Brezmadežnega spočetja.