Kdo smo

Bratje kapucini smo najmlajša družina manjših bratov svetega Frančiška Asiškega. V Frančiškovem gibanju je bil vedno navzoč močan izziv k prenovi v prvotnem duhu. Tako so br. Matej da Bascio in prvi bratje začeli z novim bratstvom manjših bratov. Bratje kapucini s frančiškani in minoriti danes živimo in nadaljujemo Frančiškovo karizmo v Cerkvi in svetu.

Najmlajša družina manjših bratov sv. Frančiška Asiškega

Bratje kapucini smo se v času katoliške obnove v 17. stoletju razširili po vsej Evropi in prišli tudi na slovenska tla, kjer smo si po znanih pridigarjih prizadevali za ohranitev katoliške vere še posebej med preprostim ljudstvom.

Misijonski izziv Cerkve je brate kapucine razširil po vsem svetu. Tudi danes je mnogo bratov misijonarjev.

Samostani po Sloveniji

V Sloveniji živimo v petih bratstvih in v enem kraju navzočnosti

Bratje v Ljubljani, Celju, Mariboru, Vipavskem Križu in Kančevcih delujejo na tudi na župnijah, ki jih vodimo bratje kapucini, drugi pa so na razpolago za različne oblike apostolskega delovanja v Cerkvi na Slovenskem. To zadnje velja tudi za brate v Škofji Loki.

Povezujejo nas

Zgodovina reda

Nekaj let po nastopu Martina Lutra v Nemčiji se je redovoma minoritov in frančiškanov pridružila še nova redovna ustanova, ki je prav tako kot prva dva izšla iz prvotno enotnega reda manjših bratov Frančiška Asiškega, red kapucinov. Pridigar iz ankonske province observantov, p. Matej, doma iz mesta Bascio blizu Pesara, se je odločil, da bo živel še strožje v duhu Frančiškovega Vodila kot ostali.

Vodstvo reda

Vodstvo reda manjših bratov kapucinov je sestavljeno iz vrhovnega vodstva reda in vodstva slovesnke province …

Kapucini v svetu

Bratje Kapucini delujemo/delujejo po svetu. Preberite si nekaj utrinkov delovanja kapucinov po svetu.

Redovna pravila in Konstitucije reda

Skupno vsem kapucinom so nam naše Konstitucije.