Duhovnost

Bratje kapucini smo najmlajša družina manjših bratov svetega Frančiška Asiškega. V Frančiškovem gibanju je bil vedno navzoč močan izziv k prenovi v prvotnem duhu. Tako so br. Matej da Bascio in prvi bratje začeli z novim bratstvom manjših bratov. Bratje kapucini s frančiškani in minoriti danes živimo in nadaljujemo Frančiškovo karizmo v Cerkvi in svetu.

Jezus Kristus

Če za koga, potem lahko za Jezusa iz Nazareta, ki je naš najboljši Učitelj, rečemo, da je človek za druge, odprt za vse, nenehno služi vsem in vsakomur: pozablja nase in vedno misli na druge. To je ne le nezmotljiva definicija ljubezni. Je predvsem jasna in zgovorna, življenjska upodobitev prave Božje ljubezni: vsakodnevno življenje Jezusa Kristusa, ki je do konca pozabljal nase in mislil na druge.

Dnevna Božja beseda

Petek 11. tedna med letom
»Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« (Mt 6,21)
Evangelij:

Sveti Frančišek

Sveti Frančišek Asiški se je rodil leta 1181/1182 v mestu Assisiju, v Umbriji v srednji Italiji. Njegov oče je bil bogat in spreten trgovec s suknom Peter Bernardone. Mati Pika Bourlement je bila doma iz Provanse v Franciji. Frančiška so krstili za Janeza, a so ga vsi klicali Francesco, Frančišek. Prvo izobrazbo je Frančišek dobil v župnijski šoli sv. Jurija. Doma se je naučil tudi nekaj francoščine. Okrog sebe je rad zbiral fantovsko družbo in razmetaval očetovo bogastvo. Zaradi tega je bil med vrstniki zelo priljubljen.

Sveta Klara

Življenje sv. Klara je bilo vse od njenega spreobrnjena naprej eno samo razmišljanje “o neskončnih dobrotah, s katerimi nas je Bog obsi­pal” (KlOp 6). To razmišljanje je prehajalo v mistično kontemplacijo …

Spisi sv. Frančiška Asiškega

Pesem hvalnice Stvarniku, pesem preproščine in neskaljenega veselja, pesem svobode, Sončna pesem, ki jo je proti koncu svojega življenja zapel Frančišek Asiški, sin bogatega trgovca iz Assisija, odmeva še v današnjem času.

Spisi sv. Klare Asiške

Pesem hvalnice Stvarniku, pesem preproščine in neskaljenega veselja, pesem svobode, Sončna pesem, ki jo je proti koncu svojega življenja zapel Frančišek Asiški, sin bogatega trgovca iz Assisija, odmeva še v današnjem času.

Duh in pravilo

Zelo konkretno se naše poslanstvo izraža v krajevnih bratstvih, ki so navzoča, molijo in imajo odprta vrata za ljudi, ki prihajajo k bogoslužju, prosijo za pogovor in zakrament sprave. Prav spovednico čutimo po zgledu sv. Leopolda Mandića za prednostno poslanstvo.

Konstitucije (redovna pravila) manjših bratov kapucinov

Konstitucije (redovna pravila) manjših bratov kapucinov nam pomagajo, da lahko da vanašnjem spremenjenem svetu živimo Vodilo sv. Frančiška Asiškega in tako hodimo za Kristusom. So kažipot za naše življenje v bratstvu in tudi za življenje v svetu. Pred nekaj leti so bile prenovljene. V njih se izraža naša karizma.

Pomenljiv je stavek, ki na koncu skupnega branja reče predstojnik: ” Če bomo to izpolnjevali, nam bo Bog podelil večno življenje”.

Misel sv. patra Pija

“Oče, zakaj jočete, ko prejmete Jezusa v svetem obhajilu?« Odgovor: »Če Cerkev zakliče: Nisi zavrgel telesa Device, ko govori o učlovečenju Besede pod srcem Brezmadežne, česa ne bo rekla o nas bednih?! Toda Jezus nam je rekel: Kdor ne je mojega telesa in ne pije moje krvi, ne bo imel večnega življenja; zatorej pristopimo k svetemu obhajilu z veliko ljubeznijo in strahom. Ves dan naj bo priprava in zahvala za sveto obhajilo.”
(LdP, 55)

Dodatno branje

Sveto pismo
Preberete si lahko Sveto pismo na biblija.net strani.
Katekizem katoliške Cerkve
Preberite si Katekizem katoliške Cerkve na marija.si.