Goduje 26. septembra

Bl. Peter iz Benise

duhovnik

(1876 – 1936)

Mladost

Bil je rojen 11. decembra  1876 v mestu Benissa v španski pokrajini Alicante. Vstopil je v kapucinski red, končal cerkvene študije, in bil 22. decembra 1900 v Ollerίji posvečen v duhovnika. Odslej je izvrševal svojo apostolsko službo v raznih hišah v provinci in se prvenstveno posvečal apostolatu mladine in poučevanju verouka. Odlikoval se je v zvestobi pri izpolnjevanju Frančiškovega Vodila. Bil je značajen človek, znal se je obvladovati in razodeval se je kot človek poln dobrote.

Velik molivec

Zaradi preganjanja je čutil dolžnost, da mora po 18. juliju 1936 zapustiti samostan. Najprej se je zatekel v hišo svojih prijateljev, nato v hišo svoje sestre v kraju Vergel, v pokrajini Alicante. Tudi v tem času je bil veder, ni se pritoževal, zakaj Bog dopušča take stvari. Razodeval je potrpežljivost, mirno bral iz Molitvenega bogoslužja. Zavedal se je velike nevarnosti, ki je grozila njemu in vsem drugim, in veliko je o tem govoril. Nenehno je molil in tudi druge spodbujal k molitvi.

Pripravljen sem

Govoril je: »Če pridejo po mene, sem pripravljen.« Brigadirji so ga aretirali 26. avgusta 1936 in ga umorili v kraju Alberca de Denia. Bil je pokopan na pokopališču v kraju Denia. Njegove relikvije so izkopali 30. julija 1939. Lobanja je bila popolnoma razbita. Prejel je več kot štirinajst strelov. Sedaj njegove relikvije počivajo v kapeli kapucinskih mučencev v samostanu sv. Marije Magdalene v Massamagrellu. 11. marca 2001 ga je Janez Pavel II. razglasil za blaženega.