Goduje 26. septembra

Bl. Joahim iz Albocácerja

duhovnik

(1879 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 23. aprila 1879 v mestu Albocácer v Španiji. Končal je študij filozofije in bogoslovja in bil 19. decembra 1903 posvečen v duhovnika. Leta 1913 je odšel kot misijonar v Kolumbijo, kjer je bil leta 1925 imenovan za rednega predstojnika kustodije v Bogoti. Ko je to službo končal, se je vrnil v Španijo in bil imenovan za ravnatelja serafskega semenišča v Massamagrellu. Prizadeval si je, da bi gojenci napredovali v redovnem življenju in misijonskem duhu.

Častilec evharistije

Bil je neutruden pri delu in poučevanju in vsem se je izkazal kot dober oče. Uvedel je dnevno adoracijo, svete ure, evharistične četrtke in mlade častilce Evharistije. Vse to so bila dela, ki se jim je posvečal z resnično velikodušnostjo. Ko pa je izbruhnilo versko preganjanje, je naprej poskrbel za rešitev svojih gojencev, potem pa odšel v Rafelbuñol v Valenciji in se zatekel v hišo Piquer. Tam je ves čas je preživel v molitvi s popolnim zaupanjem v Božjo previdnost.

Nasvidenje v nebesih

Tukaj so ga 30. avgusta 1936 zgrabili brigadirji in ga odpeljali v zapor v Albocácer. Nekatere priče so povedale, da je bil, ko so ga zgrabili, popolnoma vdan, spoštljiv, ponižen in voljan. Vse svoje domače je pozdravil in jim rekel: »Če se ne bomo več videli na zemlji, nasvidenje v nebesih.« V kratkem času so ga odpeljali 4 km daleč v kraj Puebla Tornesa Villafamés, kjer je bil ustreljen. Papež Janez Pavel II. ga je 11. marca 2001 skupaj z drugimi razglasil za blaženega.