Goduje 26. septembra

Bl. Pacifik iz Valencie

brat laik

(1874 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 24. februarja 1874 v kraju Castellar v Valencii. Njegovo družinsko okolje je bilo revno, pa tudi globoko krščansko, spoštljivo in pobožno. Medtem ko je trdo delal na vrtu, se je njegova duša hranila s pogosto udeležbo pri sv. maši v župnijski cerkvi. Vsako nedeljo je obiskoval kapucinski samostan Magdalena Hucknall v Massamagrellu, kjer je bil udeležen pri raznih opravilih. Kar je imel v svoji notranjosti, je dajalo temelj njegovemu izrazu in zadržanju.

Sočuten in pobožen

Bil je zelo miroljuben, znan po svojem sočutju in izredni pobožnosti. Njegov pogled je bil uprt v nekaj več od zemeljskega življenja. Medtem ko je pomagal v nekem mlinu, je našel na tleh rožni venec. Eden od njegovih sodelavcev mu ga je iztrgal iz rok in ga vrgel v grelec za vodo, ki je kmalu za tem eksplodiral, kar je povzročilo smrt tistega, ki je uničil rožni venec, in tudi nekaterih drugih delavcev. Peter je bil tako presenečen, da se je odločil pridružiti kapucinskem redu.

Pobiralec miloščine

Postal je kapucin kot brat laik, kjer je 37 let imel službo pobiralca miloščine. Zaradi verskega preganjanja so julija 1936 zaprli samostan v Massamagrellu. Pacifik se je zatekel v hišo svojega starejšega brata. V noči na 12. oktober 1936 so brigadirji obkrožili hišo. Pacifik je šel z njimi in med tem glasno molil rožni venec. Peljali so ga do kraja el Azud, kjer je ob neki reki bil umorjen. Naslednjega dne so njegovi sorodniki odkrili njegovo telo. Z roko je močno prižemal rožni venec na prsi.