Goduje 26. septembra

Bl. Ambrož iz Benaguacila

duhovnik

(1870 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 3. maja 1870 v mestu Benaguacil, v avtonomni pokrajini Valencia v Španiji. Leta 1890 je vstopil v kapucinski red in prejel ime Ambrozij. V duhovnika je bil posvečen leta 1894. Bil je zelo ponižen redovnik in njegov obraz je vedno dajal videz zbranosti. Pogosto je bil potopljen v molitev. Zelo rad je deloval kot asistent III. reda sv. Frančiška in bil cenjen kot eden boljših pridigarjev. S pridigami je apostolsko deloval, pa tudi s spovedovanjem in z duhovnim vodstvom.

Pobožnost do Device Marije

Svojo pristno in globoko pobožnost do Device Marije je vklesal v knjižico, posvečeno Devici Mariji v Montielu, ki je leta 1934 dosegla tretjo izdajo. Ko pa je leta 1936 izbruhnilo versko preganjanje v Španiji, se je zatekel v hišo gospe Marije Orts Lloris v Vilanesi. Na nevarnost, ki se je bližala, se je odzval z veliko vedrino in pogumom. Ni se bal mučeništva, nasprotno, hrepenel je, da bi umrl za Kristusa. Mariji Orts je rekel je: »Ubili me bodo, vam pa se ne bo zgodilo nič.« In tako je bilo.

Zaslišanje in smrt

24. vgusta 1936 je bil aretiran v Vilanesi. Odpeljali so ga z avtom in še isto noč je bil umorjen. Marija Orts je povedala o njem: »V tistem trenutku nas je prosil, naj molimo, da se ne bi več vrnil. Brigadirji so bili oboroženi s puškami in z mitraljezi. Iz naše hiše so ga odpeljali na sedež komiteja v Vilanesi na zaslišanje. Uro pozneje so ga privedli na kraj smrti. Znano mi je, da so ga med potjo sramotili, maltretirali in ga obtoževali, da je pridigal proti komunizmu.