Goduje 26. septembra

Bl. Modest iz Albocácerja

duhovnik

(1880 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 18. januarja 1880 v mestu Albocácer, v Španiji. Kot otrok je vstopil v serafsko semenišče, ki so ga vodili kapucini v Massamagrellu. Končal je filozofski študij v Orihueli in študij teologije v Massamagrellu. V duhovnika je bil posvečen 19. decembra 1903. Največji del svoje apostolske službe je opravljal kot misijonar v Kolumbiji. Ob vrnitvi v Valencio je bil imenovan za predstojnika. Bil je apostolsko posvečen pridiganju in duhovnim vajam.

Sloves svetosti

Nikoli ni bilo slišati kritike na račun njegovega dela. Užival je sloves svetosti med sobrati v samostanu in tudi med verniki. Ko je izbruhnila revolucija, je bila  skupnost nasilno razpršena. Samostan in cerkev je  uničil požar. Borov gozd, ki je pripadal samostanu, je bil posekan. Porušeni so bili zidovi samostanskega dvorišča. Vse je bilo uničeno. Modest se je podal v svoje domače mesto in se zatekel v hišo svoje sestre Terezije. Tukaj so ga zgrabili oboroženi brigadirji.

Izročitev Gospodu

V krotkosti in ponižnosti se je predal in se ves izročil Gospodu. Umorjen je bil 13. avgusta 1936 ob četrti uri popoldne v neki globeli, približno 600 m vstran od hiše na pristavi, ob cesti, ki pelje od pristave v Albocácer. Ko je bilo mesto Albocácer osvobojeno, so bile njegove relikvije izkopane in takrat se je ugotovilo, da je bila njegova lobanja prebodena z več strani z velikim žebljem. Skupaj z drugimi mučenci ga je 11. marca 2001 Janez Pavel II. razglasil za blaženega.