Goduje 26. septembra

Bl. German iz Carcagente

duhovnik

(1895 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 12. februarja 1895 v kraju Carcagente v provinci Valencia v Španiji v naročju dobre krščanske družine z imenom Jožef Marija. Od osmih otrok so trije postali kapucini. Svoje prve študije je Jožef Marija dovršil v serafskem semenišču Monforte del Cid, ki so ga upravljali kapucini. V duhovnika je bil posvečen 9. februarja 1919 v Orihueli. Določili so ga za vzgojo in poučevanje, obenem je delal tudi v apostolatu. Izvrševal je službo pomočnika magistra novincev in kot profesor.

Pobožnost in privlačnost

Bil je zvest svojemu poklicu, zavzet pri molitvi in dejaven v ljubezni. Užival je zelo dober sloves zaradi svojega veselega značaja, dejavne ljubezni in prostodušnosti. Njegove najpomembnejše kvalitete so bile globoka pobožnost in privlačnost, ki je močno delovala na mlade, tako da niso mogli najti na njem nobene pomanjkljivosti. Bil je preprostega značaja in rad je dajal miloščino. Bil je veder, pravičen, skromen, in se je odlikoval po svoji brezmejni potrpežljivosti.

Mučeništvo

Ko se je razplamtelo versko preganjanje v Španiji, se je zatekel v svojo rojstno hišo. Tam je njegovo življenje bilo popolnoma posvečeno molitvi. V času, ko se je skrival, je rekel: »Če me Bog hoče imeti kot mučenca, mi bo dal moč, da bom lahko pretrpel mučeništvo.« Brigadirji so ga 19. avgusta 1936 zgrabili in ga opolnoči peljali na železniški most nad reko Júcar in ga tam umorili. German je pred smrtjo poljubil roke krvnikov in izjavil, da jim vse odpušča ter pokleknil.