Goduje 2. septembra

Bl. Apolinar iz Posata

duhovnik, mučenec

(1739 – 1792)

Mladost

Rojen je bil leta 1739 blizu Fribourga v Švici. Po srednji šoli je leta 1755 je vstopil v jezuitski kolegij Sv. Mihael v Fribourgu, kjer je prejel in dovršil nadaljnjo izobrazbo. Sijajno se je odrezal v neki javni filozofski razpravi. Ko je bil star 23 let, je vstopil v kapucinski red in prejel ime Apolinarij iz Posata, po rojstnem kraju njegovega očeta. Leta 1764 bil posvečen v duhovnika. Kmalu je postal znan pridigar in cenjen spovednik, pa tudi zelo rad je pomagal drugim duhovnikom.

Učitelj in vzgojitelj

Deloval je v mnogih župnijah, imenovan je bil za učitelja in vzgojitelja študentov teologije v Fribourgu, za spovednika nemško govorečih v Franciji, med tem pa je sprejemal še druge službe, ljudske misijone, in kar je bilo potrebno. Leta 1788 je začel študirati vzhodne jezike v Parizu z namenom, da bo odšel v misijone. Ko je še bil v Parizu, pa je nenadoma izbruhnila francoska revolucija. Zatrte so bile redovne ustanove, zato je Apolinarij moral Božjo službo izvrševati skrivaj.

V zaporu

Med daritvijo svete maše, 14. avgusta 1792, se je predal komisarjem iz Luksemburga. Odklonil je prisego k zvezi z ateističnim režimom, zato je bil vržen v zapor v karmeličanskem samostanu v Parizu, skupaj z vsemi, ki so zaradi neomajne zvestobe katoliški veri zavrnili razkolniško prisego, ki jo je zahtevala francoska oblast. Skupaj s svojimi tovariši zaporniki je delal in prenašal trpljenje vse do mučeništva. Papež Pij XI. ga je leta 1926, skupaj z drugimi mučenci, razglasil za blaženega.