Goduje 26. septembra

Bl. Berard iz Lugar Nuevo

brat laik

(1867 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 23. julija 1867 v Lugar Nuevo de Fenollet v Španiji. Pripadal je zelo verni krščanski družini. Kot otrok je bil zelo pobožen. V njegovi hiši je še vedno ohranjen kamen, na katerega je poklekoval k molitvi. Že od otroštva je želel doseči redovniški poklic, toda ker je njegov brat odšel zaradi vojaške obveznosti na Kubo, je moral pomagati staršem. Tako je moral čakati na vstop v kapucinski red do vrnitve svojega brata. Končno je vstopil h kapucinom leta 1900.

Otrok pokorščine

Bil je otrok pokorščine. Njegov značaj je bil izredno miroljuben, njegova najbolj značilna kvaliteta pa vdanost v Božjo voljo. Bil je strogo zvest v izpolnjevanju vseh kapucinskih pravil, svet človek in zgleden redovnik. Do popolnosti je izpolnjeval dolžnosti, ki so mu jih naložili predstojniki. Vsi, ki so ga poznali, so ga ljubili. Dodeljen je bil v samostan v Orihueli v Alicanteju, kjer je preživel vse življenje kot pobiralec miloščine in krojač za vso skupnost.

Molitev in dela ljubezni

Zaradi preganjanja Cerkve so leta 1936 samostan zaprli. Berard se je zatekel v svojo vas k domačim in se posvetil molitvi in delom ljubezni. Skoraj popolnoma je oslepel. V noči na 30. avgust 1936 so ga prijeli člani Krajevnega komiteja, porinili so ga v avto in ga peljali do ceste, ki vodi v Beniganim, okraj Genovés v Valencii. Tam je bil 4. septembra 1936 umorjen. Nek prebivalec tega mesta je odkril truplo rajnega Berarda, ustreljenega v oko, iz katerega je močno krvavel.