Goduje 4. februarja

Sv. Jožef Leoniški

(1556 – 1612)

Mladost

Rojen je bil 4. februarja 1556 v mestecu Leonissa v Abrucih v Italiji z imenom Evfranij od zelo premožnih staršev. Oba starša sta umrla, ko je Evfranij imel 12 let. Stric Battista, učitelj v Viterbu, se je zavzel za njegovo vzgojo in izobrazbo. Pripravljal mu je poročno zvezo. Evfranij pa je čutil nagnjenje k redovnemu življenju in mu je poročni načrt povzročil precejšen stres, tako da je zaradi tega zbolel. Ko se je opomogel, se je seznanil s kapucini, ki so ravnokar gradili samostan v Spoletu.

Pri kapucinih

Ko je njegov stric odkril to novico, je takoj ukazal, naj se Evfranij vrne domov in nadaljuje s študijem. Evfranij pa se je skrival po gozdovih, potoval v Assisi, kjer je prejel kapucinsko obleko in ime Jožef. Ko je njegova družina odkrila, kaj se je zgodilo, so uporabili vsa sredstva, da bi prepričali Jožefa, naj zapusti redovniško življenje, pa niso uspeli. Jožef je začel z misijonskim križem obkroževati najbolj temne, gorate predele. Spreobrnil je 50 nekdanjih zapornikov.

Misijoni in vrnitev

Leta 1587 je odšel med katoličane v Carigradu, deloval med Turki in spreobračal drugoverce. Ko pa je poskusil priti do turškega sultana, so ga obesili na dva kavlja, da bi izkrvavel. Bil je čudežno rešen. Ko so videli, da je še tretji dan živ, so ga izgnali. Vrnil se je v Italijo in pridno obiskoval versko zapuščene kraje. Pred govori je molil in se ostro pokoril. Ko so bile bolečine neznosne, se je veselil, da bo njegova žrtev grešnikom prinesla milost in odpuščanje. Umrl je leta 1612.