Goduje 8. maja

Bl. Jeremija iz Romunije

brat laik

(1556 – 1625)

Mladost

Rojen je bil leta 1556 v Romuniji in krščen z imenom Jon. V mladosti mu je mama pripovedovala o deželi, kjer živijo dobri kristjani, kjer so vsi menihi sveti in kjer živi papež, Kristusov namestnik. Ožarjen z Božjo ljubeznijo, ki ga je vedno bolj vabila, se je kot preprost kmečki fant, brez sredstev za pot in ne da bi vedel, kako se pride do tja, podal na tvegano in naporno pot v Italijo, skozi nepoznane kraje. Prispel je v Bari, tukaj pa je doživel najbolj grenko izkušnjo svojega življenja.

V Neaplju

Razočaranje nad verskim življenjem kristjanov je bilo tako veliko, da se je mislil vrniti domov. Toda Božja previdnost je hotela, da je še dospel v Neapelj, ravno v postnem času. Cerkve so bile polne vernikov, ljudje so pozorno poslušali Božjo besedo. Iz tega je zaključil, da so tukaj dobri kristjani. Srečal se je tudi z brati kapucini. Videl je bogoslužno slavje, ki so ga izvrševali bratje in v njih mu je bilo dano prepoznati tiste svete menihe iz maminih pripovedovanj.

Pri kapucinih

Kapucini so ga dobrohotno sprejeli in mu dali ime Jeremija iz Romunije. Od tega trenutka naprej se je ves čas goreče zavzemal za pot svetosti v posnemanju sv. Frančiška. Deloval je kot bolničar v samostanski bolnišnici v kraju San Eframo Nuovo, ter bil tam 40 let, vse do smrti. Postal je živo oznanilo, da je naš Bog resnično ena sama usmiljena Ljubezen. Postal je iskan tolažnik obteženih in žalostnih. Ljudje so prihajali od vseh strani k njemu, do njegove smrti, leta 1625.