Goduje 18. avgusta

Bl. Sebastijan in Nancya

duhovnik, mučenec

(1749 – 1794)

Mladost

Rojen je bil 17. januarja 1749 v mestu Nancy in prejel ime Frančišek.     Ko se je leta 1768 devetnajstletni Frančišek pridružil kapucinom, je prejel ime Sebastijan. Ko je končal svoje študije, je bil posvečen v duhovnika. Leta 1789 je izbruhnila francoska revolucija z vsemi svojimi protiverskimi in proticerkvenimi posledicami. Sebastijan je odpotoval v samostan d΄Epinal na levem bregu zahodnega rokava reke Moselle. Pa so v samostan prišli mestni komisarji, da bi popisali inventar.

 

Zapor

Sebastijan je odklonil prisego civilni ustavi. Bil je poslan v zapor za uporne duhovnike. Prišel je na seznam 48 duhovnikov in redovnikov, ki jih naj odpošljejo v Rochefort. Po mučnem prevozu, ki je trajal štiri tedne, so jih oropali vsega, kar so še imeli. V Rechefort so prispeli 28. aprila. Nekaj dni pozneje so jih vkrcali na ladjo za trgovino s sužnji Deux-Associés, ki je bila že natovorjena s 373 duhovniki in redovniki. Odprl se je žalosten pogled: stotine zapornikov, bledi obrazi.

Zatopljen v molitvi

Dragoceno pričevanje je zapustilo sijajno podobo patra Sebastijana: » Bilo je 10. avgusta 1794, ko smo ga zjutraj videli na kolenih, roke je imel razprostrte v obliki križa, oči povzdignjene v nebo, usta odprta. Temu se nismo čudili, ker smo bili že navajeni, da je molil v tem položaju. Ko pa je minilo več ur in smo ga videli še vedno vztrajati v tem položaju, ki je bil zelo neugoden in težak, smo se začudili in nismo si mogli razložiti, kako se je njegovo telo moglo na tak način obdržati.