Goduje 13. oktobra

Bl. Honorat Kozminski

duhovnik

(1829 – 1916)

Mladost

Rojen je bil 16. oktobra 1829 v mestu Biala Podlaska na Poljskem z imenom Venčeslav. Vpisal se je na študij arhitekture v Šoli lepe umetnosti v Varšavi. Medtem je izgubil vero. Leta 1846 je bil po krivici obsojen, da je sodeloval v uporniški zaroti proti ruski oblasti. Zato so ga aprila 1846 vrgli v zapor. Tukaj je preživel težko bolezen, medtem pa se je na praznik Marijinega vnebovzetja spet oprijel vere v Boga, kar je pripisoval Marijini prošnji in materini molitvi.

Apostolat v Varšavi

Iz zapora je bil izpuščen 27. marca 1847. Tedaj se je odločil, da bo vstopil v red manjših bratov kapucinov. Dobil je ime Honorat. Leta 1852 je prejel mašniško posvečenje. V letih od 1853 do 1864 je razvil sijajen apostolat v Varšavi. Pomagal sv. Mariji Angeli Truszkowski ustanoviti novo žensko kongregacijo, leta 1860 pa je pripeljal kapucinke v Varšavo. Organiziral je krožke živega rožnega venca, največ svoje energije je dal pridiganju, duhovnemu vodstvu in spovedovanju.

Ustanovitelj številnih kongregacij

Leta 1864 je prišlo do zatrtja redovnih ustanov na Poljskem. Honorat je bil izgnan v Zakroczym, kjer je v težkih razmerah spovedoval vernike, ki so prihajali od vsepovsod. V svoji gorečnosti je ustanovil je 26 redovnih kongregacij. Od teh jih 17 še vedno deluje kot verske kongregacije. To so bile redovne skupnosti in instituti z apostolskimi dejavnostmi, katerih bratje ali sestre so bili zelo dejavni, niso pa imeli redovne obleke. Umrl je 16. decembra 1916, v Nowem Miastu.