Goduje 10. decembra

Bl. Arsenij iz Trigolija

duhovnik

(1849 – 1909)

Mladost

Rojen je bil v Trigolu pri Cremoni 13. junija 1849 Dali so mu ime Jožef. Že kot otrok je želel služiti Bogu v duhovniški službi in postati svet duhovnik. 21. marca 1874 je prejel duhovniško posvečenje, potem pa se je 14. decembra 1875 odločil vstopiti v Jezusovo družbo. Vsesplošno spoštovan je živel služenje kot pridigar, spovednik, voditelj duhovnih vaj, kot katehet za otroke. Nadškof ga je prosil, naj sprejme duhovno vodstvo v novi skupnosti Marijinih sester presvete Tolažnice.

Zgodi se tvoja volja

Deset let je oblikoval pravila, vodil novo redovno skupnost. Toda 21. junija 1902 je začel nov način življenja, ko je po več preizkušnjah vstopil v red manjših bratov kapucinov. Dobil je novo ime Arsenij iz Trigola. Odslej je duhovno spremljal mlade kapucinske študente. Menjave v njegovem življenju so res številne, skrajne, protislovne, kljub vsemu pa je res, da nikdar ni izgubil smeri: »Zgôdi se tvoja volja!« Napetost ga je spremljala vse življenje v iskanju, da bi bil popoln.

Razpoložljivost

Boga je iskal bolj kot vse drugo, zato ga je tudi Bog spremljal, da bi postal »popoln, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« V njem je bila nenehna razpoložljivost v prepuščanju Bogu, da ga oblikuje v sprejemanju težkih konkretnih okoliščin. Njegovo hotenje je bilo jasno in močno: biti svet duhovnik! Pobožnost, študij, milost, so bile njegova močna opora, da se je popolnoma posvetil Bogu. Želel je samo, da bi vršil Božjo voljo. V noči na 10. december 1909 je umrl zaradi odpovedi srca.