Glava 1

Bratje kapucini smo najmlajša družina manjših bratov svetega Frančiška Asiškega. V Frančiškovem gibanju je bil vedno navzoč močan izziv k prenovi v prvotnem duhu. Tako so br. Matej da Bascio in prvi bratje začeli z novim bratstvom manjših bratov. Bratje kapucini s frančiškani in minoriti danes živimo in nadaljujemo Frančiškovo karizmo v Cerkvi in svetu.

Template

Vsebina s sliko

Bratje kapucini smo se v času katoliške obnove v 17. stoletju razširili po vsej Evropi in prišli tudi na slovenska tla, kjer smo si po znanih pridigarjih prizadevali za ohranitev katoliške vere še posebej med preprostim ljudstvom.

Misijonski izziv Cerkve je brate kapucine razširil po vsem svetu. Tudi danes je mnogo bratov misijonarjev.

Seznam

Zgodovina reda

Nekaj let po nastopu Martina Lutra v Nemčiji se je redovoma minoritov in frančiškanov pridružila še nova redovna ustanova, ki je prav tako kot prva dva izšla iz prvotno enotnega reda manjših bratov Frančiška Asiškega, red kapucinov. Pridigar iz ankonske province observantov, p. Matej, doma iz mesta Bascio blizu Pesara, se je odločil, da bo živel še strožje v duhu Frančiškovega Vodila kot ostali.

Vodstvo reda

Vodstvo reda manjših bratov kapucinov je sestavljeno iz vrhovnega vodstva reda in vodstva slovesnke province …

Redovna pravila in Konstitucije reda

Skupno vsem kapucinom so nam naše Konstitucije.

Slovenska kapucinska provinca združuje 5 samostanov in dva kraja navzočnosti in ima svoj sedež na naslovu:

Kje se nahajamo:

Kapucinski samostan Škofja Loka
Kapucinski trg 1
4220 Škofja Loka
tel. 04/506 30 00
e-pošta: kapucini.loka@rkc.si

Slovenska kapucinska provinca
Mekinčeva ulica 3
1000 Ljubljana

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

OZEK POUDAREK
Ker je Jezus hotel biti ves za druge, se ni na vrat na nos podal med ljudi, ampak se je najprej povsem daroval svojemu Očetu; bil je popolnoma odprt nebeškemu Očetu. Ker je Jezus hotel postati človek za vse čase in za vse ljudi, je bil najprej samotar.