Goduje 21. aprila

Sv. Konrad Parzhamski

brat laik

(1818 – 1894)

Mladost

Rojen je bil 22. decembra 1818 v kraju Venushof pri Parzhamu na Bavarskem v družini Birndorfer. Pri krstu je dobil ime Janez Evangelist. Od svojih staršev, katerim je pomagal s svojim delom na farmi, je prejel dobro katoliško vzgojo. Medtem ko je hodil na delo, je našel čas, da je veliko ur preživel v molitvi. Med trdim delom je znal misliti tudi na Boga in kmalu je v sebi začutil hrepenenje po redovnem življenju. Odločil se je, da je 19. maja 1841 vstopil v Frančiškov III. red.

Služba vratarja

Ko pa je dovršil svoje poslanstvo v svojem kraju, se je odpovedal kmetiji in vstopil v kapucinski samostan v Marijinem romarskem kraju Altötting na Bavarskem. Dobil je ime Konrad. Kot preprost redovni brat je ostal 43 let, vse do svoje smrti, v tem istem samostanu v Altöttingu. Imel je službo vratarja. Ta samostan je bil romarsko središče, zato so Konrada nenehno oblegali Romarji in ga klicali ves dan. Moral je nenehno odpirati cerkev, sprejemati romarje in odgovarjati na vprašanja.

Ljubezniv do romarjev

Vse to je delal v vsej skromnosti, ljubezni in potrpežljivosti, in vedno je bil ljubezniv do romarjev. Prihajali so mladi in stari, vljudni in neolikani, in do vseh je bil prijazen. Ker je živel v edinosti z Bogom, je mogel Kristus delovati po njem. Z odgovori na vprašanja in s pogovori je omogočil Bogu, da je mnogo duš privedel v nebeško kraljestvo. Imel je veliko hrepenenje po evharistiji in s pobožnostjo je ministriral pri sv. maši. Umrl je v istem samostanu 21. aprila 1894.