Goduje 31. julija

Bl. Frančišek Solano

duhovnik

(1870 – 1957)

Mladost

Rojen je bil v kmečki družini irskega porekla v Prescottu v Wisconsinu, ZDA, 25. novembra 1870, z imenom Bernard. Po končani srednji šoli se je Ber­nard lotil različnih del: bil je delavec na kmeti­ji, drvar, mehanik, elektrikar, jetniški paznik, voznik tramvaja, pek. Imel je močan in odločen značaj, hkrati pa ga je zaznamoval globok duh nesebičnosti in dobra volja. Nato je oddal prošnjo pri bratih kapucinih ter začel devetdnevnico k Mariji s prošnjo za razsvetljenje.

Na razpolago bratom in ljudem

Na vigilijo pred praznikom Brezmadežne 1896 je prišel h kapucinom v Detroit. Kljub težavn­emu študiju so predstojniki odločili, naj bo posvečen v duhovnika. 24. julija 1904 je prejel duhovniško posvečenje. Bil je popolnoma je na razpolago bratom in najre­vnejšim ter najbolj potrebnim ljudem, ki so prihajali v samostan prosit pomoči. Sprejemal jih je, poslušal in bolečine vseh v svoji molitvi prinašal pred Gospoda. Bil je sko­z ves dan na razpolago, poslušal je, tolažil in poučeval.

Blagoslavljanje bolnih

Sčasoma je zvon na porti začel vedno pogosteje poz­vanjati. V tem obdobju je bil Frančišek zadolžen tudi za blagoslavljanje bolnih, za blagoslov sv. Mavra, ki so ga vsako sredo podeljevali z relikvijo sv. Križa. Množice lju­di so prihajale k njemu. 21. julija 1945 je v duhu pokorščine odšel v Brooklyn. Ljudje pa so ga še naprej iskali, čeprav je njegovo zdravje začelo slabeti. Njegovo zdravje pa je postopno slabelo. Prepeljali so ga v Detroit, kjer je 31. julija 1957 umrl v starosti 87 let.