Goduje 16. junija

Bl. Florijan Stepniak

duhovnik, mučenec

(1912 – 1942)

Mladost

Rojen je bil 3. januarja 1912 v mestu Zdzary na Poljskem in krščen na ime Jožef. Njegova starša, Paolo in Anna Misztal, sta bila kmeta. Že po končani osnovni šoli je začutil močno željo po študiju in da bi postal kapucin. Med študijem se je pridružil tudi III. redu sv. Frančiška. Kmalu za tem je vstopil v kapucinski red in prejel ime Florijan. Leta 1938 prejel sv. mašniško posvečenje. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, je Florijan neustrašno spovedoval in bil vsem na uslugo.

Koncentracijsko taborišče

Nemci so ga skupaj z drugimi brati kapucini aretirali in 25. januarja 1940 jih je odvedli v mestni grad. Istega leta so ga skupaj z drugimi sobrati odpeljali v koncentracijsko taborišče Sachsenhausen blizu Berlina. Tudi tukaj ni izgubil dobre volje, čeprav je bilo življenje v taborišču grozljivo. Od tod pa je bil 14. decembra 1940 prestavljen v Dachau. Mraz in lakota stan začela razjedati njegov sicer krepki organizem. Temu se je pridružila še bolezen, mrzlica.

Optimizem in vedrina

Še vedno pa ni izgubil optimizma in vedrine. Njegovi sobratje, zaporniki so ga imeli za duhovnega očeta in so ga imenovali Sonce taborišča. Umirali so v mukah in premnogi so bili v skupinah odpeljani neznano kam. Pozneje se je izvedelo, da so bili likvidirani v plinskih celicah nekje v okolici Münchna. Florijan je bil izčrpan do skrajnih meja. 12. avgusta 1942 je preminil zaradi zastrupitve v plinski celici. Njegovo telo je bilo sežgano v krematoriju.