Goduje 16. junija

Bl. Fidelis Chojnacki (1906-1942)

bogoslovec, mučenec

(1906 – 1942)

Mladost

Rojen je bil 1. novembra 1906 v mestu Lodz na Poljskem. Dobil je ime Hieronim. Od svojih staršev je prejel zgledno versko vzgojo. Pogosto so obiskovali župnijsko cerkev. Ko je končal visoko šolo, se je vpisal na vojaško akademijo. Kjerkoli je delal, povsod je bil znan po svoji zanesljivosti. Bil je angažiran v boju proti alkoholu in tudi sam abstinent. Vedno bolj je čutil željo po poglobitvi svojega notranjega življenja. Prav zaradi tega se je tudi pridružil Frančiškovemu III. redu.

Mir, vedrina in humor

27. avgusta 1933 vstopil v kapucinski red in prejel ime Fidelis. Ob izbruhu druge svetovne vojne je bil v tretjem letniku teologije. 25. januarja 1940 pa je bil aretiran. Skupaj z drugimi so ga zaprli v grad v Lublinu. Mirno, z vedrino in celo z občutkom za humor je sprejemal težke razmere v zaporu, v pomanjkanju svežega zraka in prostora za gibanje. Po petih mesecih, 18. junija 1940, so ga prepeljali skupaj z vso skupino v koncentracijsko taborišče Sachsenhausen blizu Berlina.

Žarki vedrine

Decembra 1940 so ga prepeljali v Dachau. Težko delo, lakota in preganjanje, vse to je z vedno večjo težo pritiskalo na Fidelisa. Volja do življenja ga je zapustila in s tem tudi možnost za preživetje. Dobil je močno pljučnico in je čisto oslabel. Toda njegove oči so razodevale žarke vedrine. Bile so že odsev drugega sveta. Vsakega je poljubil in pozdravil z besedami: »Hvaljen bodi Jezus Kristus! Srečali se bomo zopet v nebesih.« Kmalu za tem je umrl v taboriščni bolnišnici.