Goduje 26. septembra

Bl. Fidelis iz Puzola

brat laik

(1895 – 1936)

Mladost

Rojen je bil 8. januarja 1856 v mestu Puzol, v španski provinci Valencia. Živel je v pobožni družini. Izpolnil je vojaško obveznost in nato vstopil h kapucinom, prejel kapucinsko obleko kot brat laik in dobil ime Fidel.      Po značaju je bil miren in mil. V času svojega redovniškega življenja je bil v samostanih v Barceloni, Totani, Orihueli, Massamagrellu in Valencii, kjer je delal kot vratar, kuhar, pomočnik v Serafskem semenišču in kot spremljevalec patra provinciala.

Božji človek

Nikoli se ni vznemirjal in njegov pogled je bil vedno nasmejan. Bil je na dobrem glasu in spoštovali so ga tako redovniki kakor tudi vsi verniki. Na najboljši način je izpolnjeval svoje dolžnosti. Bil je popolnoma Božji človek, vedno naravnan na molitev. Nenehno je imel rožni venec v roki in gojil je veliko pobožnost do Device Marije. Držal se ga je sloves svetosti. Ko pa je bil samostan v Valenciji ukinjen, je poiskal zavetje v Puzolu v hiši dobrih in vernih sorodnikov.

Vedrina in molitev

Ostal je veder in zatopljen v molitev. Tam so ga 27. septembra 1936 pozno zvečer našli in prijeli člani Krajevnega komiteja s pretvezo, da ga bodo odpeljali v zavetišče v Sagunto. Odvedli pa so ga po glavni cesti za Barcelono do okrožnega urada, kjer so ga pri vhodu v pristavo Laval de Jesús umorili. Nek prebivalec te pristave je obvestil sovaščane, da je ob vhodu v pristavo truplo, ki je bilo po dveh dnevih še nepokopano. Ugotovili so, da je to bilo mrtvo telo brata Fidela.