Goduje 7. avgusta

Bl. Agatangel

duhovnik, mučenec

(1598 – 1638)

Mladost

Rojen je bil 31. julija 1598 v kraju Vendôme v Franciji. Njegov oče je leta 1606 ustanovil kapucinski samostan. Imel je za Božje plačilo, ko je njegov sin Agatangel stopil h kapucinom. Kmalu po končanem študiju je leto 1628 prineslo v njegovo življenje nepredvideno spremembo. Dva sobrata sta hotela odpotovati kot misijonarja na Bližnji vzhod. Ker je eden od njiju zbolel, je predstojnik presenetil Agatangela z vprašanjem, ali je pripravljen iti tja namesto obolelega.

Tukaj sem, pošljite me

Agatangel je izjavil predstojniku: »Tukaj sem, pošljite me!« Naslednje leto je bil že na delu v Aleppu. Pridigal je Evropejcem, uspešno deloval med ločenimi kristjani, se z vnemo lotil učenja arabskega jezika in si pridobil spoštovanje v visokih krogih muslimanov. Leta 1633 je prišel v Kairo. Tam se je srečal s Kasijanom, ki ga je dobil še z dvema kapucinoma v pomoč. Svojim znanjem jezikov se je hitro znašel v mestu Evropejcev, Arabcev, Turkov, črncev, Mavrov, felahov in Judov.

Misijonsko delo

Zaposlilo ga je misijonsko delo v Etiopiji. V enem letu se je spreobrnilo 130 tisoč Etiopcev. Leta 1638 so ga skupaj s Kasijanom zaprli in vklenili v verige. Kralj ju je nameraval prisiliti, da bi se odpovedala svoji veri. Agatangel je v arabščini izpovedal svojo vero. Takoj za tem so ju sodili in obsodili na smrt z obešenjem. Dne 7. avgusta 1638 so usmrtitev izvršili. Izvrševalci so uporabite kar njune vrvi. Nato so ju ob vsesplošnem navdušenju ljudstva še pobili s kamenjem.