Postulat

Kandidat, ki je v sebi s pomočjo Boga in bratov kapucinov gojil in prečiščeval željo slediti Jezusu Kristusu kot kapucin in želi nadaljevati pot razločevanja svoje duhovne poklicanosti, lahko nadaljuje pot redovne vzgoje v postulatu. To obdobje je priprava na redovno življenje in prvo močnejše razločevanje za življenje v bratstvu.

Benvenuto! Pace e bene!

Preselimo se v samostan v kraju Lendinara (Rovigo), ki se nahaja v padski nižini. Zakaj pa Italija? Slovenska kapucinska provinca že nekaj let sodeluje na nivoju začetne redovne vzgoje s kapucinskimi provincami severnega dela Italije. V enem samostanu se tako zbere več mladih, vzgoja je lahko zato bogatejša, bolj dinamična in življenjska, pa tudi bolj poenotena.

Čudovit samostan beneške province navadno v začetku septembra sprejme lepo skupino fantov, ki želijo nadaljevati redovno vzgojo kot postulanti in “pustolovščina” se začne (da si lahko lažje predstavljamo: približno povprečje fantov, ki pridejo v postulat iz različnih provinc je od dvanajst do osemnajst). Biti v postulatu z ostalimi fanti, je zelo bogata izkušnja, ki krepi vero, preverja poklicanost in brusi medosebne odnose. Obdobje je zelo močno zaznamovano z bratskim življenjem.

Dan postulanta je organiziran okoli bratske molitve brevirja, obhajanja evharistije in skupne molitve rožnega venca. Bogata duhovna hrana so tudi trenutki podelitve Božje besede, duhovne vaje in duhovne obnove.

Pa tudi za samostan je potrebno skrbeti. Samostan je dom, domača hiša redovnikov in postulanti se zato navajajo na nov dom tudi s tem, da dobijo znotraj samostana določene zadolžitve in odgovornosti.

 

 

Poglejte si video, kako poteka dan v postulatu – zaenkrat še s podnapisi v hrvaškem jeziku in v originalu v italijanščini. V tem postulatu so bili tudi naši fantje.

Klikni na link: https://rumble.com/vdtwud-kandidati-hrvatskih-kapucina-u-italiji.html

Jezus ni prišel na svet, da bi mu služili, ampak, da bi nam služil. Po Jezusovem zgledu tudi kapucini služijo in so del raznih karitativnih in pastoralnih aktivnosti.

Fantje imajo v postulatu tudi prvo izkušnjo zunanjega služenja. Navadno je možno pomagati ubogim, obisk in bližina osebam v domu za ostarele, pomoč pri verouku, bližina osebam s posebnimi potrebami ipd.

Vse kar postulanti doživljajo, vidijo, slišijo in izkusijo v konkretnem vsakodnevnem življenju, pri raznih opravil in aktivnostih, je nekaj dni med tednom obogateno še z dopoldansko “samostansko šolo”. Zelo lepo je, ker določeni izkušeni kapucini, kakor starejši bratje svoje mlajše brate, vodijo postulante po poti poglabljanja vere, spoznavanja temeljev redovnega življenja, odkrivanja kapucinske zgodovine in po stopinjah kapucinskih svetnikov, ki nam kažejo cilj naše poti, poklicanosti.

Čudovita priložnost biti skupaj na zabaven in zdrav način so tudi šport, ogled filma, skupen izlet, bratski večeri, preživeti ob klepetu in družabnih igrah ter možne ideje in pobude postulantov, ki so spodbujani, da sooblikujejo življenje bratstva tudi z raznimi pobudami na tem področju.

Leto postulata je zelo bogato in res se veliko zgodi, mnogo podari in še več prejme. Pomembno je, da postulant prepoznava, k čemu ga Bog nagovarja s tem, da goji zvestobo osebni molitvi in v odkritem pogovoru z duhovnim spremljevalcem in magistrom postulantov.

Postulat, ki je priprava na redovno življenje, pripravlja na hojo za Jezusom Kristusom, vzgaja v veri in zavesti, da smo ljubljeni Božji sinovi in ponudi postulantu možnost, da izrazi željo poskusiti živeti redovno življenje v noviciatu.

 Po enem letu postulata pakiranje…naložimo kombije, nastavimo navigacijsko napravo in že smo na poti…