Bratje Kapucini

Novice


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Vnebovzetje Device Marije (A) - Moje srce se raduje v Bogu

20. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Zadnjih  5   10   20   50 novic.
Uredi oz. spremeni to novicoTehnična navodila za romanje v Assisi 2005
Objavljeno: 6.7.2005
Gospod naj ti da mir!

Romati pomeni hoditi - a ne čisto novo pot - pač pa v precejšnji meri pomeni z novim jutrom nadaljevati tam, kjer sem včeraj končal. Ker pa se na to pot ne odpravljaš sam-a, ampak z Njim in z nami, bo ta hoja v marsičem tudi priložnost za premislek, kje pa vendarle velja zastaviti svojo pot na novo, bolj na globoko.

Nekaj nasvetov in navodil
 • Odhod bo prvi dan romanja ob 530 izpred kapucinskega samostana v Štepanji vasi, Mekinčeva 3, Ljubljana (tel. 01/544-12-60). Če ne moreš priti tako zgodaj, lahko prideš že večer prej in prespiš v župnijskem domu (v učilnicah).
 • Lepo prosimo vse, ki igrate inštrumente in jih je možno vzeti s seboj na romanje, da pridete v Štepanjo vas že dan prej. Ob 1900 se bomo začeli "uglaševati" in imeli predhodne inštrumentalne vaje. Lahko pa pridete tudi pevci, ki bi se želeli naučiti pesmi, ki jih bomo skupaj prepevali na romanju.
 • Pot nas bo vodila po avtocesti do mejnega prehoda Vrtojba pri Novi Gorici (vmes se bomo ustavili na Cesti pri Ajdovščini in v Vrtojbi. Pot bomo nadaljevali po Italiji in se vmes na ob kakšnem kraju, ki je zaznamoval sv. Frančiška še ustavili, kjer bomo imeli mašo. Do večernih ur bomo prispeli v Assisi, si uredili naše bivališče in pripravili toplo večerjo. Naslednje dni se bomo ustavljali v Assisiju in še v drugih krajih, ki sta jih zaznamovala Frančišek in Klara.
 • Z romanja se vračamo v večernih urah. Kdor se ta dan ne bo mogel vrniti domov, lahko ponovno prespi v našem župnijskem domu v Ljubljani - Štepanji vasi.
 • Telefonska številka kampa, kjer bomo bivali (samo za nujne primere), je: 0039-075-806-40-29, fax: 0039-075-806-54-58 (celotna klicna številka iz Slovenije). V nujnih primerih se lahko pokliče tudi na mobitel tehničnega voditelja.
 • Temeljne značilnosti našega romanja so naslednje: najprej gre za duhovne vaje, torej za osebno srečanje z Jezusom ob izkušnji sv. Frančiška in Klare. Imeli bomo čas za osebno molitev. Srečali se bomo z umbrijskimi kraji, ki zelo nagovarjajo, s prijatelji, s katerimi bomo skupaj romali ter z različnimi "naključji", ki jih bomo dobrohotno sprejemali. Ker bomo romali kot družina bratov in sester in bomo v tej družini dobili različne naloge (tudi po skupinah), želimo zelo poudariti odgovornost za druge: v molitvi, v drobnih in večjih pozornostih, s toplo besedo. Veliko bomo prepevali (pripravili smo posebno pesmarico), se pogovarjali,... Prepevali bomo po asiških ulicah ter se še bolje spoznavali ob družabnosti.
 • Naše romanje bo blagoslovljeno samo ob prisrčnem in zavzetem sodelovanju vseh. Po nekajletnih izkušnjah z asiškimi romanji vas prosimo, da nam zaupate in dobrohotno sprejemate vse pobude v dobro vseh. Seveda želimo tudi sami biti odprti za navdihe Svetega Duha in vaše predloge.
 • Bivali bomo v skupnih prostorih. S seboj vzemite spalno vrečo, armafleks ali zračno blazino. Na razpolago so urejene sanitarije in tuši.
 • Hrana v Assisiju bo preprosta. S skupnimi močmi si bomo redno pripravljali toplo večerjo. Za zajtrk (čaj bomo kuhali skupaj) in kosilo poskrbi vsak sam. Za kosilo se ne bomo vračali, ampak bomo imeli zanj vsak dan nekaj časa: kar bomo prinesli s seboj ali pa tam kupili. Svetujemo, da s seboj prinesete nekaj prepečenca (kruh in sadje je možno kupiti), suho pecivo, med, konzerve, sok…
 • Prosimo te tudi, da celoten znesek (skupaj z akontacijo znaša 24.000 SIT) za romanje poravnaš pred odhodom v Assisi. Nakažeš ga lahko na TRR (prejemnik: Vladimir Kolenko, Vipavski Križ 12, 5270 Ajdovščina, št. TRR 03100-1000372255

Stvari, ki jih vzemite s seboj

 1. Sveto pismo, zvezek, pisalo.
 2. Veljaven potni list ali osebno izkaznico.
 3. Evropsko kartico o zdravstvenem zavarovanju (lahko jo naročite na spletni strani ZZZS - http://www.zzzs.si - ali na terminalu, kjer se potrjujejo zdravstvene kartice, ali na sami enoti ZZZS. (Bog ne daj, da bi kdo zbolel. Toda če ni potrdila, si samoplačnik, kar pa veliko stane).
 4. Če igraš kak primeren inštument (kitaro, violono...) ga vzemi s seboj!
 5. V cerkve ne morete v kratkih hlačah in majicah brez rokavov, zato vzemite s seboj lahke dolge hlače (ali krilo).
 6. Pribor za hrano: skodelica, posoda za topli obrok (krožnik), žlica, vilice, nož, čutarica za vodo.
 7. Spalno vrečo, podlogo (armafleks) ali zračno blazino.
 8. Potrebne osebne stvari za tedensko bivanje: osebni pribor za higieno, anorak, dežnik, topel pulover, primerna obutev za hojo (športni copati, sandali), baterija, primerna torba (najbolje majhen nahrbtnik), podloga za sedenje na tleh.
 9. Nekaj denarja za lastne potrebe (evre si priskrbite že v Sloveniji).
 10. Obvezno vzemi s seboj inštrument, ki ga igraš (in je seveda prenosljiv). Ne pozabi na vajo v  Štepanji vasi!
 11. Ne pozabi vzeti s seboj veselja, potrpežljivosti, modrosti, odgovornosti in pripravljenosti na sodelovanje!

Prosimo te, da v primeru, da v Assisi ne moreš iti, to čimprej javiš. Morda na romanje čaka še kdo, ki bi se ga rad udeležil…
Ponovno te prosimo, da bi zase, za vse, ki bomo skupaj romali in za blagoslov na romanju dnevno molil-a vsaj desetko rožnega venca.

Veselimo se skupnega romanja s teboj!

Zadnji teden pred odhodom na romanje vse urejaj le pri tistem, ki te bo spremljal na romanju.
 • za julijsko  skupino je to br. Vlado Kolenko, Vipavski Križ 12, 5270 Ajdovščina, tel. 041/611-091, e-pošta: vlado.kolenko@rkc.si
 • za avgustovsko pa br. Primož Kovač, Mekinčeva 3, 1000 Ljubljana, tel. 041/780-109, e-pošta: primoz.kovac@rkc.si

Mir in dobro!
    bratje kapuciniGlej tudi...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic