Bratje Kapucini

Poslanstvo


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Vnebovzetje Device Marije (A) - Moje srce se raduje v Bogu

20. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Uredi oz. spremeni to novicoPismo članom molitvene naveze ob božiču 2005
Objavljeno: 6.12.2005

SLOVENSKA KAPUCINSKA PROVINCA-
Molitvena naveza za dobre družine in duhovne poklice
Mekinčeva 3
SI - 1119 LJUBLJANA
Tel./fax ++386-1-542-48-93

Datum: 20. 12. 2005
Tel. ++386-1-544-12-60
e-naslov: kapucini.provincialat@rkc.si

Dragi člani molitvene naveze za dobre družine in duhovne poklice!

Eno leto in pol je, kar obstaja molitvena naveza. V tam času se je že oblikovalo kar lepo občestvo molivcev, ki vsak dan s svojo molitvijo kliče k Bogu, da si želimo v naši družbi dobre družine in duhovne poklice. Še enkrat hvala za vašo molitev. Z njo je tudi spodbuda, da bi v molitvi vztrajali še naprej. Če se je morda komu zgodilo, da je ta molitev že tonila v pozabo, sprejmite to vabilo kot spodbudo za nov začetek.

Eno leto in pol molitvene naveze je že tudi čas, da pogledamo na njene sadove, pa tudi prisluhnemo željam in potrebam, ki so se v tem času porodile.

Prvi sad je gotovo lepo občestvo molivcev, ki danes obsega več kot 240 oseb. Ob naših samostanih smo razporejeni takole:

Ljubljana: 63 molivcev
Maribor: 21 molivcev
Ptuj: 20 molivcev
Celje:  57 molivcev
Škofja Loka: 25 molivcev
Vipavski Križ: 17 molivcev
Krško:  1 molivec
Kančevci: 2 molivca

Le z imenom in priimkom se je prijavilo še: 35 molivcev

Drugi sad molitvene naveze so pričevanja o naši molitvi, ki so bila objavljena v reviji Frančiškov prijatelj. Hvala vsem, ki ste prispevali svoja pričevanja ali misli, ki so se vam porodile ob molitvi. Naj ta rubrika v Frančiškovem prijatelju ostane še naprej, skupaj pa jo oblikujmo in drug drugega bogatimo. Zato tudi tukaj velja povabilo, da bi prispevali svojo izkušnjo molitve ali misli, ki so se vam ob molitvi porodile.

Molivci iz okolice Celja smo se letos skupaj podali na Ptujsko goro prvo soboto 10.  septembra, ko je bil tam škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Tako smo oblikovali skupno romanje, ga obogatili še z obiskom cerkve sv. Leopolda Mandića v Novi vasi pri Ptuju. Romanja se je udeležilo skoraj polovica molivcev.

Imamo pa še nekaj predlogov, kaj bi se lahko dogajalo ob naši molitvi za dobre družine in duhovne poklice. Naj jih naštejem:

  1. Shod molivcev molitvene naveze za dobre družine in duhovne poklice. V mislih imamo dva shoda letno in sicer: ob prazniku sv. Leopolda Mandića, to je 12. maja, ko bi se zbrali ob naših samostanih in ob prazniku sv. Pija iz Pietrelcine, 23. septembra, ko bi se zbrali na enem kraju molivci iz vse Slovenije.
  2. Molitvena naveza za dobre družine in duhovne poklice nas spodbuja tudi k temu, da bi v družbo vnašali miselnost, da so dobre družine in duhovni poklici nekaj lepega, dobrega in potrebnega. To bi lahko dosegli tudi s fotografskim gradivom. Verjetno je med vami kar precej takih, ki se radi ukvarjate s fotografiranjem. Če bi združili naše talente, bi lahko oblikovali bogato razstavo o življenju družine, duhovnika, redovnika in redovnice. Fotografska razstava bi lahko potovala po naših samostanih.
  3. V reviji Frančiškov prijatelj smo doslej imeli dve rubriki: »jaz molimo takole« in »ob molitvi porojene misli«. Ko prebiramo različno literaturo, v njej zasledimo tudi sestavke ali misli o poklicanosti, življenju v družini ali duhovnem poklicu. S tem, ko bi se med seboj opozarjali na te sestavke, bi drug drugemu pomagali pri bogatenju našega odnosa do dobrih družin in duhovnih poklicev. Tako bomo lahko z vašo pomočjo dodali še rubriko »zapisano zato, da preberemo« V njej bi lahko objavili povzetke zapisanih sestavkov, kratke odlomke prepisali ali pa le z naslovom in kje je objavljeno napotili drug drugega, kje naj iščemo to besedilo.
  4. Da naša molitev ne bi ostala le pri dobrih željah, želimo tudi najti pot, kaj narediti, da bi bile med nami dobre družine in duhovni poklici. Vemo, kako pomembni so dogodki, ki gradijo družino, ki pokažejo mladim lepoto družinskega življenja ali duhovnega poklica. Takšni dogodki so romanja, duhovne vaje ali druge oblike duhovnih srečanj. Zavedamo pa se, da si marsikdo tega ne more privoščiti, saj je stroškovno prevelik zalogaj. Zato razmišljamo tudi o skladu molitvene naveze, od koder bi lahko pomagali tistim ,ki bi se radi udeležili takšnih dogodkov, pa jim je edina ovira strošek. 

Izročamo vam te pobude. Veseli bomo, če nam boste odgovorili, katero od njih podpirate. Še bolj bomo veseli, če boste pri njenem uresničevanju pripravljeni tudi sodelovati. Prav tako pa nam bodo dobrodošla nasprotna mnenja in še druge pobude.

Ob prijavi smo vam obljubili, da boste prejemali našo revijo Frančiškov prijatelj. Mnogi imate možnost to revijo dobiti v naših cerkvah, nekaterim pa jo pošiljamo na dom. V kolikor do sedaj niste prejemali ali imeli možnosti revije dobiti v kapucinski cerkvi, nam sporočite, da vam jo bomo pošiljali na dom.

Pred nami je božični praznik. Bog nam prihaja naproti v Jezusu Kristusu. Naš Bog se imenuje Bog ljubezni, je zapisal France Prešeren v uvodu h Krstu pri Savici. Slovenski kapucini vam želimo, da bi prav tako doživeli božični praznik: da nam je Bog blizu, da nam hoče dobro, da nas on sam išče in nam prihaja naproti. Potrebno ga je le videti in mu odpreti vrata svojega srca in uma. To naj doseže božično praznovanje.

Mir in vse dobro

bratje kapucini.Glej tudi...


Sorodno iz kategorije “Poslanstvo”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic