Bratje Kapucini


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Vstopite skozi ozka vrata - 21. navadna nedelja (C)

21. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Uredi oz. spremeni to novicoMoliti s Svetim pismom: Poživiti starodavni zaklad molitve rožnega venca
Objavljeno: 2.10.2018

Pretekla stoletja so nam zapustila neprecenljivo dediščino izjemnih umetniških del. Pozoren opazovalec ob njih začuti bogastvo človeškega duha, ki se je do neke mere uspel »utelesiti« v umetninah. A kaj se navadno zgodi? »Zob časa« vztrajno načenja lepoto umetnine. Najprej ji vzame svežino, nato se fizično loti njene celovitosti, ko jo kruši in neusmiljeno lomi, in že je načeta njena »duša« … Le potrpežljiv poseg restavratorja lahko zaustavi ta uničujoči proces in umetnini vrne izvirno lepoto in izpovedno moč.

Kristjani smo prejeli v dediščino še veliko dragocenejši zaklad, kot so umetnine, ki so jih polne tudi naše cerkve. Zaupan nam je zaklad starodavnih molitev, začenši z Gospodovo molitvijo, ki je najdragocenejša od vseh; pa drugimi, ki jih znaš na pamet in jih morda vsak dan izrekaš … in se zdrzneš pri sklepnem »amen« ob ugotovitvi, da so bile tvoje misli Bog ve kje, samo pri Bogu ne. Nekaj podobnega se je morda zgodilo tudi z molitvijo rožnega venca, ki je postala predolga, monotona in zato zanemarjena, morda celo pozabljena.

Kaj se je zgodilo? Kako je mogoče, da je neka molitev, ki je preživela stoletja, morda celo tisočletje, ostala le na tvojih ustnicah, ni pa se dotaknila tvojega srca, da bi lahko iz njega tudi privrela? Zgodila se ti je rutina! Ta je tisti neusmiljeni »zob časa«, ki zmore izpiti dušo tudi svetim stvarem.

Starodavne molitve so se vse po vrsti porajale iz globoke izkušnje Boga in so zato nosilke Božjega. Iz njih prekipeva življenje, kajti v sebi ohranjajo moč duha neštetih molivcev in so zmožne tudi danes poživljati tvojega duha. Prebujale bodo življenje v tebi, če jim boš ti skušal dati življenje in sicer tako, da boš odprl srce in jim dovolil, da se ugnezdijo v njem kakor živ zarodek.

Poskušaj moliti takole: Potopi se v Božjo navzočnost. Kliči Svetega Duha. Hvaležno in spoštljivo izrekaj izbrano starodavno molitev. Ne onečasti je z nepremišljenim drdranjem! Izrekaj jo počasi, kot da bi jo zlogoval. Tako bodo besede, polne Duha, imele čas, da preniknejo vate in prebudijo v tebi ljubezen do Ljubljenega.

Na ta način si se izognil nevarnosti rutine. In ko boš naslednjič ponovno stopil pred Gospoda, stori to zavestno in z ljubeznijo.

* * *

Glede molitve rožnega venca, ki ji je tradicionalno posvečen mesec oktober, pa v razmislek tale zgovoren podatek. Matthew Kelly v svoji knjigi Ponovno odkriti katolištvo spregovori o sedmih stebrih katoliške duhovnosti. Med njimi je poleg spovedi, vsakdanje molitve, maše, Božje besede, posta in duhovnega branja tudi molitev rožnega venca, ki nam lahko pomaga rasti v krepostih. Ko namreč povežemo telesna dobra dela s pozitivnimi notranjimi držami in nameni, rastemo v krepostih. Poleg treh nadnaravnih ali t. i. teologalnih krepostih, ki so vera, upanje in ljubezen (prim. 1 Kor 13,13), poznamo tudi čudovite človeške kreposti. Vsaka desetka rožnega venca nas lahko praktično uvaja v eno od čisto vsakdanjih kreposti in nas uči, kako jo konkretno udejanjati v svojem vsakdanjem življenju. Poglejmo si torej, kakšni so lahko, ob premišljevanju in molitvi posameznih skrivnosti ročnega venca, konkretni sadovi in moja osebna rast v človeških krepostih.

Veseli del

Ki si ga Devica od Svetega Duha spočela. Premišljujem moč, ki jo poraja brezpogojno sprejetje Božje volje za moje življenje. Občudujem, kako se Marija z vsem srcem izroča Bogu, ki ima za njeno življenje pripravljen svoj načrt (prim. Lk 1,28-38). Sad skrivnosti: Hoteti izpolniti Božjo voljo.

Ki si ga Devica v obiskovanju Elizabete nosila. Premišljujem vrednot služenja, ko je Marija odšla od doma, da bi pomagala svoji sorodnici Elizabeti (prim. Lk 1,39-42). Sad skrivnosti: Ponižnost.

Ki si ga Devica rodila. Srečam se s ponižnostjo Jezusa, Božjega Sina, ki se je rodil v hlevu (prim. Lk 2,1-7). Sad skrivnosti: Nenavezanost na svetne stvari.

Ki si ga Devica v templju darovala. Priča sem močnemu zgledu pokorščine, ko se Marija povsem podredi Mojzesovi postavi in svojega otroka, ki je hkrati Božji Sin, daruje v templju. Sad skrivnosti: Ljubeča pokorščina.

Ki si ga Devica v templju našla. Zavem se, kako resnična modrost ne izhaja zgolj iz človeškega védenja, pač pa je predvsem Božji dar. Sad skrivnosti: Poklicanost evangelizirati.

Svetli del

Ki je bil krščen v reki Jordan. Slišim Očetov glas, ki pravi: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje« (Mt 3,17) in se učim biti blizu Očetu. Sad skrivnosti: Odprtost Svetemu Duhu.

Ki je v Kani Galilejski naredil prvi čudež. Priča sem Jezusovemu znamenju spremenitve vode v vino (prim. Jn 2,12). To me spominja na njegovo zmožnost spreminjati moje življenje in s tem svet. Sad skrivnosti: Zaupanje v Božjo previdnost.

Ki je oznanjal Božje kraljestvo. Jezus kliče ljudi vseh časov k spreobrnjenju: »Božje kraljestvo se je približalo; spreobrnite se!« (Mr 1,15). Zato prosim, da bi razvnel v meni hrepenenje po svetosti. Sad skrivnosti: Skesanost.

Ki je na gori razodel svoje veličastvo. Priča sem Jezusovi resnični podobi. On je luč sveta, zato ga prosim za duhovni pogum, da bi iskal resnico in luč, pa naj me vodita kamor koli. Sad skrivnosti: Hrepenenje po svetosti.

Ki je postavil sveto evharistijo. Jezus me s svojo popolno izročitvijo uči, kako brezpogojno ljubiti. Sad skrivnosti: Ljubezen do evharistije.

Žalostni del

Ki je za nas krvavi pot potil. Ob Jezusovem zgledu se učim pomembnosti vztrajnosti pri molitvi (prim. Lk 22,41-45). Sad skrivnosti: Potrpežljivost.

Ki je za nas bičan bil. Moj duh se prenavlja za vsakodnevno žrtvovanje. Učim se, da ne bi nikoli zanemarjal majhnih stvari in vrednoto pozornosti za podrobnosti. Sad skrivnosti: Samoobvladovanje.

Ki je za nas s trnjem kronan bil. Učim se sočutja s tistimi, ki so zasmehovani in zavrženi. Prosim odpuščanja za moje sodelovanje pri žaljenju drugih. Sad skrivnosti: Moralna moč.

Ki je za nas težki križ nesel. Ta skrivnost me nagiba, da bi pomagal Jezusu nositi križ tako, da se postavljam po robu krivičnosti in vplivam pozitivno na svojo okolico. Sad skrivnosti: Hotenje darovati svoje življenje za druge.

Ki je za nas križan bil. Doživljam bolečino, ki jo povzroča zlo in občutim težo lastnih grehov. Sad skrivnosti: Izročitev.

Častitljivi del

Ki je od mrtvih vstal. Skrivnost Jezusovega vstajenja me spominja na resničnost življenja po smrti. Ob tem se učim živeti z mislijo na večno življenje (prim. Mr 16,1-7). Sad skrivnosti: Vera.

Ki je v nebesa šel. Ta skrivnost me spominja na veliko nalogo, da nadaljujem Jezusovo delo na zemlji s tem, da oznanjam evangelij (prim. Mr 16,15-20). Sad skrivnosti: Upanje.

Ki je Svetega Duha poslal. V tej skrivnosti se spominjam, da me pri mojih naporih za dobro spremlja neizmerna moč Svetega Duha, ki živi v meni (prim. Apd 2,1-4). Sad skrivnosti: Modrost.

Ki je tebe, Devica, v nebesa vzel. Ob četrti skrivnosti se zavedam lepote čistosti misli, telesa, duha in namena (prim. Raz 12,1.17). Sad skrivnosti: Čistost.

Ki je tebe, Devica, v nebesih kronal. Ob tej zadnji skrivnosti se učim ceniti in iskati nasvet pri tistih, ki so v svojem življenju dosegli krepost. Sad skrivnosti: Prijateljstvo z Marijo.

* * *

To je torej čisto na kratko dvajset lekcij, ki naj bi nas nikoli ne nehale izzivati. Upam, da boš ob njih lahko poživil ali pa ponovno odkril starodavni zaklad molitve rožnega venca, da bo (postal) še bolj del tvoje »duhovne rutine«.

 

br. Štefan Kožuh

(Objavljeno v Magnificat, 2018, št. 10. str. 4-7)Sorodno iz kategorije “Moliti s Svetim pismom”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic