Bratje Kapucini


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Vnebovzetje Device Marije (A) - Moje srce se raduje v Bogu

20. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Uredi oz. spremeni to novicoMoliti s Svetim pismom: Blagoslavljajte
Objavljeno: 14.1.2018

Blagoslavljajte!

»Moliti pomeni: ustaviti se, biti pred Njim in ga ljubiti!« Z neverjetno preprostostjo teh besed in prekaljeno globoko osebno izkušnjo Boga nam po njih prihaja naproti v ta naš (ne vem kam) hiteči tok življenja blaženi brat Charles de Foucauld. Ko je bil sredi življenja, po letih zrel mož, dejansko pa je živel površinsko, na obrobju samega sebe, ga je skozi usta male deklice nepričakovano nagovoril Gospod: »In kaj si vsa ta leta storil za Jezusa?« Ni odgovoril z besedami, ker verjetno ne bi dosti povedale; odgovoril je z dejanjem, ki odločno meri naprej: nemudoma se je odpravil na romarsko pot iskanja Gospodovega obličja. Njegovo življenje je postalo tiha molitev na puščavskih sipinah in predano, skrito, ponižno služenje bližnjemu … vse do tragične in absurdne smrti.

Ko smo pred mesecem dni obrnili list na cerkvenem koledarju in stopili v advent, smo lahko pogosto slišali jasno prerokovo povabilo, naj pripravimo Gospodu pot. Uresničitev Božjih obljub v božičnem veselju, ker je Gospod z nami, ne bi smelo zmanjšati, pač pa povečati naše prijateljevanje z Njim. Novo leto, ki se kot dar in priložnost poklanja našemu hotenju, da bi bili srečni, odpira tudi v Magnificatu rubriko Moliti s Svetim pismom. Temeljni namen zapisov ne bo razglabljanje o tem, kaj je molitev, ampak po zgledu svetopisemskih molivcev predvsem poskus konkretnega, postopnega, izkustveno osebnega odkrivanja vedno globljega intimnega odnosa z Njim, za katerega vemo, da nas ljubi.

Molitev je izjemno dragocen milosten Božji dar. Hkrati pa je tudi umetnost, ki se je moremo in moramo potrpežljivo učiti. Čeprav se je večina od nas že v otroštvu na pamet naučila nekaj molitvic, to še ne pomeni, da znamo moliti. Četudi vsako jutro in vsak večer zvesto »zmolimo« te molitve, to še ni poroštvo, da raste in se poglablja naše prijateljstvo z Gospodom. Ne ustrašite se pravkar povedanega; še manj pa si želim, da bi to sprejeli kot kritiko. Naš skupni namen naj bo »odriniti na globoko«!

To naj bo najprej osebno »romanje vere«, na katero te iskreno vabim; hkrati pa naj bo tudi svojevrstno oblikovanje občestva: družine, župnije …, krajevne in vesoljne Cerkve, vse človeške skupnosti.

Kličimo zato vsak dan navdušujočo moč Božjega Duha, ki naj prenikne v globine naših duš in napoji žejno zemljo hrepenenja po Bogu. Z velikodušno, vztrajno in gorečo molitvijo blagoslavljajmo drug drugega pri tem našem iskanju Gospodovega obličja. Učimo se moliti, da se bomo naučili živeti srečno in v vedno večjo Božjo slavo. Kako osrečujoče je goreti iz ljubezni pred Ljubeznijo.

* * *

Posebno močna in hkrati zelo preprosta oblika molitve, za druge pa tudi zase, je blagoslov. V prvem berilu na novega leta dan nam bogoslužje polaga na usta in v srce tele besede blagoslova:

»Gospodnaj te blagoslovi in te varuje.
Gospodnaj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv.
Gospodnaj dvigne svoje obličje in naj ti podeli mir«
(4 Mz 6,24-26).

S temi blagimi besedami je starozavezni duhovnik Aron klical Božji blagoslov: zagotovilo varstva, potoke milosti, trajen mir … nad ljudstvo, ki se je zbiralo k bogoslužju. Blagoslov je tudi danes pomemben, običajno sklepni del slehernega bogoslužja. Pri vhodnih vratih neke cerkve sem prebral povabilo: »Vstopi v to svetišče in moli; ko prejmeš blagoslov, pojdi v svet in ljubi!« Samo ljubljeni lahko ljubijo in blagoslovljeni lahko blagoslavljajo.

Kako zelo si ljudje želimo blagoslova in kako zelo ga vsi potrebujemo, sem se lahko prepričal pred leti, ko sem se v Torontu pridružil 28.000 udeležencem dobrodelnega teka za boj proti raku na dojki. Napisi na majicah so govorili, da nekateri tečejo za obolelo mamo, sestro, pokojno prijateljico … Najbolj zgovoren pa se mi je zdel napis, ki ga je nosilo mlado dekle: »Tečem za vero in upanje!« Ali ni čudovito povzemal želje množice navzočih v blagoslov vsem obolelim ženam za rakom? Si pomislil, da lahko tudi ti kličeš Božji blagoslov na bolnike, ko se pelješ mimo katerekoli zdravstvene ustanove, ko slišiš sireno rešilnega avtomobila … in v noči brezupa neopazno prižigaš luč upanja?

Ko je na dušo brata Leona, Frančiškovega zvestega spremljevalca, nepričakovano legla mučna noč duha, je bil svetnikov odgovor na bratovo stisko blagoslov. Na košček pergamenta je sv. Frančišek nemudoma napisal gornji »Aronov blagoslov«, čez Leonovo ime zarisal veliko rdečo črko Tau, ki je svetopisemsko znamenje blagoslova – odrešenja in ga dal bratu. V Leonovo dušo je spet posijalo Božje sonce in rešen je bil mučne teme. Ko opaziš nemiren, zbegan, žalosten, obupan … obraz prijatelja ali pa povsem neznanega človeka, je to zate jasen klic, da ga blagosloviš.

Vem za redovnega brata, ki ob večerih, ko prihaja iz kapele od tihe osebne molitve, postane pred vrati vsakega brata posebej, zašepeta njegovo ime in ga na tiho blagoslovi. Mar ni, kot da bi angel miru šel skozi njihov dom?!

Poznam družinsko mater (in zagotovo ni edina), ki vsak večer pred spanjem pokriža svoje otroke. Ko je bil njen najstarejši sin nekoč, kljub prošnjam in opozorilom, da ne bo dobil blagoslova, še naprej neukrotljivo poreden, je mati zvečer držala obljubo in mu s težkim srcem odrekla blagoslov. Mislite, da je zaspal? Premetaval se je v postelji, jo klical, prosil, rotil, hlipal … naj vendar pride in ga tudi ta večer v blagoslov pokriža. Materino srce ni moglo drugače, kot da ga blagoslovi. Ko ga je pokrižala, je otrok v hipu zaspal. Kakšna je moč blagoslova!

Pred oči mi prihajajo asiški večeri: stojim v krogu mladih, ki so pravkar odpeli »Angelčka«. Med mrmranjem drug drugega pokrižamo na čelu, drug od drugega prejemamo blagoslov … v medsebojno podporo na poti za Jezusom.

»Blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova« (1 Pt 3,9).

(Objavljeno v Magnificat, 2018, št. 1. str. 4-7.)

br. Štefan KožuhSorodno iz kategorije “Moliti s Svetim pismom”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic