Bratje Kapucini


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Vstopite skozi ozka vrata - 21. navadna nedelja (C)

21. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Uredi oz. spremeni to novicoMoliti s Svetim pismom: Biti Jezusova podoba sredi sveta
Objavljeno: 6.11.2018

Apostol Filip je prosil Jezusa: »'Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.' Jezus mu je dejal: 'Filip, toliko časa sem med vami in me nisi spoznal? Kdor je videl mene, je videl Očeta'« (Jn 14,8-9). A Jezusov pomenljiv odgovor Filipu bi lahko danes, skladno s Pavlovo življenjsko izkušnjo – »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni« (Gal 2,20) – razumeli v smislu: »In kdor vidi vas, naj vidi mene!«

Vsi tisti, ki hočejo danes prepričljivo in odločilno posegati v ustvarjanje javnega mnenja, se zelo dobro zavedajo človekove želje in potrebe, da bi stvari, o katerih sliši pripovedovati, tudi videl. Pomislimo na čisto preprosto dejstvo: ko listamo po časopisu in reviji (sicer pa to početje vedno bolj izpodrivajo tablice in pametni telefoni, kjer je vir informacij tako rekoč neizmeren!), običajno pregledamo najprej fotografije s podnapisi, šele potem preberemo naslov, morda celó povzetek; za branje članka v celoti pa le redko najdemo dovolj časa in volje.

Takšnemu mimobežnemu sprejemanju informacij večine ljudi današnjega časa se mora prilagajati tudi način posredovanja evangeljskega veselega oznanila. Ljudje so očitno siti besed. Ljudje morajo videti Boga, da bi verovali vanj. A kako naj vidijo Nevidnega? Ljudje hočejo slišati Boga, da bi verovali vanj. A kako naj slišijo Molčečega? Eden od vedno aktualnih, zelo prepričljivih in hkrati zahtevnih načinov oznanjevanja je biti verodostojna Jezusova podoba sredi tega sveta.

Zato občasno skušajmo moliti tako, da se zazremo v Jezusovo podobo. Izberi si Jezusovo sliko, ki zbuja v tebi močna občutja miru, krotkosti, moči … Ko si se umiril in klical Svetega Duha, se zazri v to Jezusovo podobo in jo mirno opazuj v njeni celoti in posameznih odtenkih. Pri tem zbrano in intuitivno prisluškuj vzgibom, ki jih ta podoba zbuja v tebi. Kaj ti govori?

Sčasoma se skušaj miselno preseliti v to podobo, kot da bi bil znotraj nje, in si spoštljivo in mirno prisvajaj vzgibe, ki jih podoba ali bolje – Jezus sam – zbuja v tebi. Čim dlje vztrajaj v tej sprejemajoči drži in dovoli, da tvojo dušo preplavljajo vsa tista Jezusova občutja, ki jih izžareva njegova podoba, njegova živa navzočnost.

Vse to duhovno dogajanje se lahko sčasoma prelije v obljubo Jezusu oziroma v odločitev, da hočeš biti tudi ti danes Jezusova verodostojna podoba sredi sveta:

Hodil bom v luči tvoje podobe,
da bom misli, čutil in sanjal,
govoril, delala in ljubil
kakor ti, moj Gospod;
da bom sočuten in plemenit,
ne v skrbeh za sebe,
marveč v skrbeh za druge,
da bom potrpežljiv, tih in ponižen,
odkritosrčen in resnicoljuben,
razumevajoč in usmiljen,
kakor ti, moj Gospod.
Vsi, ki me gledajo, naj vidijo tebe.
In nekega dne naj postanem živa prosojnost
tvojega bitja in tvoje ljubezni.

Kdor se na ta način vztrajno druži z Jezusom, mu postaja vedno bolj podoben, postaja Njegova verodostojna priča, po kateri je On skrivnostno navzoč sredi tega sveta. Seveda je to dolg, vseživljenjski proces, ki zahteva veliko mero vztrajnosti in vsakodnevno druženje z Jezusom. Na tej poti nenehnega spreobračanja – recimo ji kar pot svetosti, saj nas k temu tako očitno vabi praznik Vseh svetih, s katerim smo začeli mesec november – si velja pogosto zastavljati vprašanje: »Kaj bi na mojem mestu storil Jezus?«.

Preden se podaš v običajni tok novega dan, bo koristno, da se za nekaj trenutkov ustaviš ob vprašanju, kakšna je bila to jutro tvoja prva misel – svetla ali mračna; si se tega dne razveselil kot novega daru ali pa si se ga ustrašil, ker ti je v breme? Morda ne bo odveč tudi primerjava, koliko časa si danes zjutraj posvetil potrebni zunanji urejenosti in koliko časa si posvetil misli na Boga?

Če je v tvojem prvem odgovoru več mraka kot svetlobe, potem v svoje življenje povabi Luč. In če si ugotovil, da že zjutraj več časa nameniš zunanjosti kot notranjosti, potem skušaj spremeniti lestvico vrednost: »Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo!«

Bistvo jutranje molitve je prav v tem, da večnemu in preobilnemu toku Božje milosti damo novo priložnost, da nas tudi ta dan usmerja pri vsem, kar smo in kar počnemo. Če si vsako jutro utegneš vzeti vsaj deset, morda petnajst minut za resnično molitveno srečanje z Gospodom, potem je zagotovo tvoj dan drugačen. V pomoč ti predlagam vzorec jutranje molitve, v kateri se vse skozi prepletata prošnja k Bogu in zavestno odločanje za temeljne krščanske vrednote – kreposti, kot so potrpežljivost, medsebojno razumevanje, ponižnost, blagohotnost, dobrota do sočloveka, pravični nameni …

Gospod, v tišini nastajajočega dneva te prihajam prosit za mir, modrost in moč.

Danes hočem gledati na svet z očmi ljubezni; biti potrpežljiv, razumevajoč, ponižen, blag in dober. Videti onkraj videza tvoje otroke, kakor jih vidiš ti, da bom mogel tako ceniti dobroto vsakega posameznika.

Zapri moja ušesa za godrnjanje, varuj moj jezik pred obrekovanjem; naj bodo v meni le tiste misli, ki blagoslavljajo. Hočem imeti tako dober in pravičen namen, da bodo vsi, ki se mi bodo približali, začutili tvojo navzočnost.

Odeni me s svojo dobroto, Gospod; daj, da bom ves današnji dan odseval tebe. Amen.

Ko se skozi molitev ozreš na nov dan, ima bo imel zagotovo drugačno, svetlejšo podobo … in kdo ve, kolikim boš nehote in nevede podaril žarek upanja, ki jim je polepšal dan.

In nikoli ne pozabi: Edino Jezus je zmogel ljubiti do konca; smisel ljubezni je žrtev, darovanje, razdajanje. Tisočkrat si to že slišal, same znane stvari; a kadar se združijo s tvojo, samo tvojo izkušnjo, se ti zažrejo v meso in kri in pokloniš se tem mislim …

 

br. Štefan Kožuh

(Objavljeno v Magnificat, 2018, št. 11. str. 4-7)Sorodno iz kategorije “Moliti s Svetim pismom”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic