Bratje Kapucini

O kapucinih


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Naredite si prijatelje z bogastvom - 25. navadna nedelja (C)

25. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Uredi oz. spremeni to novicoLjubljana - Štepanja vas
Objavljeno: 2.1.2011

KAPUCINSKI SAMOSTAN SV. LEOPOLDA MANDIĆA
Mekinčeva 3,
1119 Ljubljana


tel. 01/544-12-60

Kapucinski samostan

Prvi samostan je bil ustanovljen leta 1606 in je stal na sedanjem Kongresnem trgu. Ukinjen je bil leta 1809. Kapucini so zopet prišli v Ljubljano leta 8. septembra 1941 in se naselili v Štepanji vasi. Leta 1943 so začeli graditi samostan poleg cerkve, se vanj vselili, a je bila zgradba leta 1948 nacionalizirana. Nov samostan so začeli graditi 13. maja 1963, ki je bil leta 1970 bistveno povečan za potrebe dijakov in bogoslovcev. Zavetnik samostana je sv. Leopold Mandić.

Bratska skupnost


br. Matej Nastran, predstojnik
(44 let)

br. Matej Štravs, vikar
(44 let)

br. Roman Motore
(83 let)

br. Klemen Verdev
(77 let)

br. Miro Pavšek
(36 let)
Povprečna starost bratstva: 57 let

Kapucinski ponovinci

Ljubljanski samostan je tudi vzgojna hiša, saj bratje ponovinci, ki se pripravljajo na večne zaobljube, ko bodo izrekli svoj življenjski dan Gospodu.

Župnija sv. Štefana (Ljubljana - Štepanja vas)

Župnija je bila ustanovljena 1. januarja 1962. Leta 1985 je bil zgrajen še župnijski dom. Dva brata še posebej skrbita za župnijo, ki je precej velika in raznolika. S pomočniki opravljata župnijsko delo. Seveda pa živita v bratstvu in iz njega črpata moč za vsakdanje delo. Drugi tudi radi priskočijo na pomoč. V župniji se čuti, da zanjo skrbi celotno bratstvo, zato nas imajo ljudje toliko bolj za svoje.

Internetna stran župnije: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas/

Krajevno bratstvo Frančiškovega svetnega reda

V Štepanjski župniji deluje tudi bratstvo Frančiškovega svetnega reda. Vsi, ki so v sebi začutili klic, da sledijo Kristusu po Frančiškovem vzoru v svetu, kjer živijo, se zbirajo enkrat mesečno na srečanjih, kjer premišljujejo, molijo, naredijo kaj konkretnega za skupnost, župnijo, okolico. Pripadajo veliki družini Frančiškovega svetnega reda v Sloveniji.

Župnijska Karitas Ljubljana - Štepanja vas

V župniji je zelo dejavna Karitas. Veliko revežev in klošarjev tedensko prejema pomoč, ne samo v obleki in hrani, ampak tudi z nasveti. Imajo možnost za osebno higijeno (tuš, sanitarije, frizer, zdravnica.). Štepanjska Karitas je v slovenskem merilu znana po svoji dejavnosti in zavzetosti.

Društvo mladih Sotočje

Mladi so se že pred leti ogranizirali v Društvo Sotočje. Ustanovili so tudi klub mladih, kjer se mladi lahko zbirajo, poslušajo glasbo, igrajo, družijo. Odziv je dober. Društvo prireja tudi različne kulturne in duhovne prireditve.

Skavti - Steg Ljubljana 4

Skavti so v naši župniji dejavni že od nastanka skavtske organizacije. Bolj natančno, prvi ustanovitelj, Peter Lovšin, je bil takrat naš župljan in je duh skavtstva prinesel iz zamejstva prav v našo župnijo. Takrat je v Štepanji vasi nastala prva četa, v kateri so bili ministranti, ki so potem v skavtskem duhu rasli vse do današnjih dni. Skoraj vsi od njih so bili voditelji, sedaj pa so mnogi že poročeni in živijo bogato družinsko življenje. Skavti so se lepo razvijali in veliko lepega ustvarili. Več o skavtih na: www.skavt.net

Študentski dom za mlade

Študentski dom se nahaja tik ob samostanu in sprejema verne mlade fante, ki študirajo na različnih fakultetah v Ljubljani. Njegova zmogljivost je 10 študentov. Zanje skrbi br. Milan Kvas. V tem okolju imajo dobre pogoje za svoj študij.

FRAMA - Frančiškova mladina

To je skupina mladih, ki se redno, tedensko srečuje in se trudi živeti po zgedu sv. Frančiška Asiškega.
Frama se v šolskem letu 2008/2009 od oktobra do junija srečuje vsak ponedeljek ob 20h v Štepanji vasi pri bratih kapucinih.

Več o njih na naslovu: http://lj.fo-frama.org

 Sorodno iz kategorije “OFMCap”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic