Bratje Kapucini

O kapucinih


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Naredite si prijatelje z bogastvom - 25. navadna nedelja (C)

25. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Uredi oz. spremeni to novicoKapucini po svetu - utrinki
Objavljeno: 26.8.2016

Bratje kapucini smo se odzvali papeževemu povabilu

V zadnjih urah noči na 9. februar so se v Vatikan zgrinjale množice mož v rjavem že v parkirni hiši, nato pred stranskimi vrati.  Sama rjava barva v različnih jezikih, a pod njo sami bratje kapucini, 1300 bratov. Zbrali smo se na povabilo papeža Frančiška, da mašuje z nami, za nas, v zahvalo za naša dva sveta brata Leopolda in Pija, ki sta ležala pred grobom sv. Petra. Papež nam je priporočil naj ju posnemamo, naj obudimo našo karizmo, naj bomo preprosti, prijazni, usmiljeni pri oznanjevanju evangelija.  Maši  je sledil skupni zajtrk , nato pa smo v dolgi procesiji vstopili skozi Sveta vrata v Baziliko sv. Petra in se ustavili v molitvi ob telesih svetnikov.        

Kapucini in z nami povezane ustanove redovnega življenja

Zadnji  januarja 2016 so se srečali vrhovni predstojniki, predstojnice ali njihovi zastopniki šestih ustanov posvečenega življenja, ki so povezane s kapucini.  Kot kapucinska družina v zahvalo Bogu za našo skupno zgodovino,  v pomoči drug drugemu,  da bi živeli z strastjo in močjo naše karizme in v upanju  za prihodnost. Imamo dolgo skupno izročilo v naši zgodovini. To vez želimo okrepiti tudi z lažjo izmenjavo izkušenj,  znanja ter načrtov. Tako bi se soočili in morda sodelovali pri vzgoji in misijonih, kot že sodelujemo na področju pravičnosti, miru in skrbi za okolje.

Gana – Kpassa

V majhnem ganskem mestu Kpassa  imamo bratje  misijon od leta 2008, kjer delujejo v župniji svetega Mihaela. Poleg evangelizacije brate delujejo tudi v pomoči pri celovitem razvoju prebivalstva, še posebno žensk. Nudijo jim izobraževanje in zagotavljajo stavbe za bivanje in osnovne dobrine.  Glede izobraževanja otrok je nizka motivacija staršev. Želeli pa bi, da bi raje kot na delo na polju,  pošiljali otroke v šolo. Tukaj je čutiti tudi posledico slabih pogojev, ki jih javne ali zasebne vaške šole tukaj nudijo, tako glede slabega znanja učiteljev, kot tudi neprimernih prostorov zaradi slabega in nezadostnega znanja in stanja šol. Zaradi visokih stroškov za plače je učiteljev malo in razredi so prenapolnjeni.  Tako v Kpassi  sploh ni šole, ampak pouk poteka kar v cerkvi.  Brat Mauro, naš vrhovni predstojnik,  je ob vrnitvi iz obiska bratov v teh krajih o tem obvestil Svet za mednarodno ekonomsko solidarnost našega Reda. Ta je v sodelovanju z drugimi začel z delom. Verjamemo, da bomo ob sodelovanju s pravo šolo lažje spodbuditi starše in tako veliko otrokom omogočiti dostop do izobrazbe. Želeli bi,  da bi lahko cel svet postal kraj  za oznanjevanje evangelija in človečnosti.

Libanonski bratje delijo samostan z begunci iz Sirije in Iraka

Bratje so se celo umaknili so se iz samostana, da bi dali prostor begunskim družinam. Tako je družina Suhajla, ki je pobegnila iz Sirije, se zatekla v naš samostan. Niso poznali nikogar, bratje pa so jim dali sobo in hrano. Najprej je družina mislila, da bo to trajalo le nekaj dni do preselitve v Evropo ali drugam, a je od tega že dve leti. Sedaj pa odhajajo v Kanado. Br. Abdallah je koordinator za begunce.

Bratje so od začetka vojne v Siriji, ob pomoči Vrhovnega vodstva Reda, začeli tridelni načrt pomoči beguncem:
a) bratstvo sprejema in zadovoljitve osnovnih potreb beguncev
b) šolo za izobraževanje in vključitev
c) zakonito pomoč za preselitev v tretje države. 

Do sedaj je ta program pomagal že 50 begunskim družinam. Poleg nastanitve jim dvakrat na mesec ponudijo tudi bone za hrano. Nekateri otroci se zastonj šolajo v naših šolah. Za družine bratje najemajo tudi stanovanja. Zgodbe beguncev so si zelo podobne. Vojna, napadi, pobijanja., beg… Gospod Suhajla je pribil: »A bratje kapucini..  Ti so meni in moji družini predstavili resničen evangelij.« 

Malteški bratje v služenju beguncem

Velik val poplave beguncev pljuska tudi ob obale Malte. Majhen zelo poseljen otok z 420.000 prebivalci, je sprejel že 20.000 beguncev. Zadnja tri leta so naši malteški sprejemali in spremljajo eritrejske begunce. Mnogi izmed njih so pobegnili revščini, totalitarizmu in pomanjkanju priložnosti.  Bratje jih sprejmejo. Ponudijo jim več programov. Katoliškim beguncem ponudijo duhovno oskrbo. Zdravstvena oskrba vključuje vključuje tudi psiho-socialno pomoč in osnovno izobraževanje, recimo učenje angleščine. Begunci se z mnogimi izzivi, kot je pomanjkanje služb, rasno diskriminacijo, kulturnimi razlikami, jezikovnimi ovirami. Od tega bežijo tudi v zlorabo drog, celo samomorov, pove Srb Vanja, laik , ki pomaga bratom pri oskrbi beguncev – narkomanov in pri inkulturaciji. »Begunce obiskujemo, smo z njimi, jemo z njimi, molimo z njimi«, pove brat Filip med pripravo hrane. Kapucinski samostan br. Floriana je postal središče pastoralne oskrbe beguncev. Nedeljsko mašo pripravijo in oblikujejo  begunci. »Ko so  v zgodovini Maltežani in drugi Evropejci sami emigrirali v Ameriko, so šli naši bratje z njimi, da so jim zagotovili pastoralno oskrbo«, pove br. Martin. Sedaj pa prihajajo naši bratje in sestre prek morja k nam in moramo mi poskrbeti zanje, kot bratje kapucini!« Obenem se zahvaljuje Redu za podporo!

»Pridite in bodite del rastoče Cerkve!«

Brother Martin Bennett OFM Cap poroča o pripravi mladih romarjev, ki se bodo udeležili svetovnega dneva mladih v Krakovu. V cerkvi Sv. Pavla, ki je bila mnogo let zaprta, je sedaj zopet svetišče, pa tudi baza za evangelizacijo. Tega sobotnega jutra je gostila ena izmed priprav na SDM v Krakovu, ki se je je, kljub pripravam nekaterih na maturo in izpite na fakultetah, udeležilo okrog dvesto mladih. Tema dneva sta bili sprava in češčenje, ki ju je pripravil br. Martin. Eden izmed sodelujočih je dejal, da je bil to res velik dan, ko je občutil, kot da bi bil že na pravem SDM –ju. Sam sem začel nagovor s tem, da sem ravnokar objavil sliko srečanja na FB z pripisom: »Nekateri pravijo, da Cerkev na Irskem umira. Poglejte si to!« in množica je glasno pritrdila. Lepo bilo biti del tega, srečanja z drugimi, molitve drug za drugega, skupnega poslušanja, izmenjave izkušenj in zgodb, skupnega prepevanja in skupne priprave v vzdušju pričakovanja. Poslušali so pričevanje dveh veteranov SDM-jev, na koncu programa pa je bila skupna maša. Vidite umirajočo irsko Cerkev? Rečem vam, pridite in poglejte nove začetke, ki rastejo iz prahu! Pravzaprav ne samo pridite in poglejte! Pridite in postanite del tega tudi sami!

 Sorodno iz kategorije “OFMCap”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic