Bratje Kapucini

Duhovnost


Romanje v Assisi

Program v Domu duhovnosti
Kančevci v letu 2019

Naredite si prijatelje z bogastvom - 25. navadna nedelja (C)

25. navadna nedelja (C) - Gospodov dan z Besedo

Naše knjige
Zadnjih  5   10   20   50 novic.
Uredi oz. spremeni to novico4. oktober: sv. Frančišek Asiški
Objavljeno: 4.10.2010
4. oktobra goduje naš redovni ustanovitelj sv. Frančišek Asiški.


Pesem hvalnice Stvarniku, pesem preproščine in neskaljenega veselja, pesem svobode, Sončna pesem, ki jo je proti koncu svojega življenja zapel Frančišek Asiški, sin bogatega trgovca iz Assisija, odmeva še v današnjem času:

"Hvaljen, moj Gospod, z vsemi tvojimi stvarmi, posebno s soncem, velikim bratom, ki razsvetljuje dneve in nas. Lepo je in v velikem sijaju žari. Tebe, Najvišji, odseva."

V čem je pravzaprav jedro veličine Frančiška Asiškega? Mnogi ga prištevajo med največje svetnike vseh časov, za prenovitelja Cerkve, spoštujejo ga verni in neverni. Njegov duh veje tudi v sedanji, pokoncilski in sinodalni prenovi.

Središče Frančiškovega življenja je bil Kristus, njemu je želel biti čim bolj podoben. Njegov sodobnik Tomaž Čelanski pravi o njem: "Po mojem mnenju je bil Frančišek najsvetejši odsev svetosti Gospoda in njegove popolnosti."

V Vodilu svojim bratom je Frančišek sam zapisal: "Vodilo in življenje manjših bratov je spolnjevanje svetega evangelija našega Gospoda Jezusa Kristusa z življenjem v pokorščini, brez lastnine in v čistosti. Frančišek sam je bil "živ evangelij" in prav zaradi tega je vedno sodoben, nov, mladosten.

Frančišek Asiški (1181 - 1226) je nastopil v začetku 13. stoletja, ko je Cerkev nosila težko breme iz predhodnih obdobij - fevdalni duh se je dokončno vrinil v Cerkev in na najrazličnejše načine grozil ugasniti v njej prvotnega evangeljskega duha peproščine, uboštva in nedeljene ljubezni do Boga in bližnjega.

Frančišek se je odzval vabilu, ki ga je slišal v cerkvici sv. Damijana: "Pojdi in popravi mojo Cerkev!" Oklenil se je popolnega uboštva. Njegove prepričevalne besede in predvsem sozvočje med evangeljsko resnico in njegovim osebnim zglednim življenjem pa je prav kmalu privabilo še druge brate, da so se mu pridružili in tako skupaj z njim postali kvas, ki je začel obnavljati Kristusovo Cerkev.

Prav v njegovem času je vrsta uboštvenih gibanj skušala prenoviti Cerkev, toda mnoga so se izrodila v zgolj rušilno kritiko in zašla v krivoverstva. Frančiškova kritika je bila drugačna - ni poznala ostrih besed, ampak prepričljiv osebni zgled pravičnosti in prijateljstva z Bogom, skromnosti in preprostosti, uboštva in bratstva do vseh ljudi. Predvsem pa je Frančišek svoje življenje in življenje svojih bratov izročil presoji papeža.

Papež Inocenc III., mož širokega obzorja, je uvidel daljnosežnost Frančiškovega poslanstva in je leta 1209 ustno potrdil Frančišku in njegovim bratom Vodilo njihovega življenja. Moč Frančiškovega zgleda je v manj kot desetih letih privabila okoli pet tisoč bratov. Frančišek je sestavil novo Vodilo - osnova mu je seveda evangeljsko življenje - ki ga je 1223 potrdil papež Honorij III.

Skupaj s sestro Klaro je ustanovil red klaris, nato pa tudi svetni red za vse tiste, ki bodo v svetu živeli njegovo duhovnost. Frančiškov svetni red, Frančiškova mladina in Frančiškovi otroci tudi v Sloveniji dobivajo novega poleta. Frančiškova "evangeljska norost" tudi danes privlači, saj so znamenja časov zelo podobna.

** * * *

Assisi, današnja Italija, 13. stoletje: Frančišek, sin Petra Bernardoneja in matere Pike se najprej navdušuje za tiste mladostne ideale, ki privlačijo mlade vseh časov: slava, denar, prevlada nad drugimi. Po vojaškem porazu in ujetništvu začenja nezališano pot spreobrnjenja: sleče vse, kar ga ovira na poti za Kristusom, celo svojo obleko, ki jo na trgu pred zbrano množico vrne očetu Petru.

Napoti se v svet, da bi živel in oznanjal Kristusov evangelij. Ne želi biti navezan na nobeno stvar v svetu, da bi lahko svoboden živel za Njega, ki edini daje popolno svobodo.

V času križarskih vojn proti islamu Frančišek poln miru oznanja Kristusovo sporočilo. Tisoči se mu bodo pridružili: najprej bratje, ki "mu jih je dal Gospod", množice se navdušujejo za Ubožca, ki ponovno odkriva evangelij in vesoljno bratstvo z ljudmi in vsem stvarstvom.


* * * * *

Legende o sv. Frančišku

- Kako je Frančišek ukrotil divje grlice
- O čudežu, ki ga je storil Frančišek, ko je spreobrnil divjega gubijskega volka
- Kako je Frančišek spreobrnil 3 roparje in so ti postali bratje
- Kako se je Frančišek prikazal bratu Leonu
- Kako je šel Frančišek v božični noči obiskat oslička in voličkaSorodno iz kategorije “Duhovnost”...


išči po novicah in vsebini

Napovednik


Arhiv novic